Hatalmas felfedezést tettek a magyar tudósok

Sok mindenre magyarázatot ad a kutatók munkája

2024. 09. 11. 8:56
JUHÁSZ Ádám
Szeged, 2022. szeptember 19. Juhász Ádám, a Szegedi Tudományegyetem tudományos munkatársa nanoszerkezeteket állít elő Szegeden 2022. szeptember 14-én. Szegedi kutatók munkája nyomán a jövőben akár a szervezetbe fecskendezett nanoarannyal is diagnosztizálhatják a szakemberek a korai rákot. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar matematikusok azonosítottak új geometriai alakzatokat – derült ki a BME lapunknak elküldött közleményéből.

– A HUN-REN és a BME közös Morfodinamika Kutatócsoportja az Oxfordi Egyetemmel együttműködésben fedezett fel új, univerzális formaosztályt

– közölték.

Sokáig rejtély volt, hogyan fejlődtek a természetben azok a geometriai alakzatok, amelyek hézagok és éles csúcsok nélkül töltik ki a teret – ilyenek vannak például a tengeri csigáspolip héjában, az emberi izomsejtekben vagy a szervek belsejét borító hámsejtekben. Magyar matematikusok, a többek között a Gömböc egyik feltalálójaként is ismert Domokos Gábor vezetésével, nemzetközi együttműködésben megtalálták a választ, felfedezésüket pedig a PNAS Nexus folyóiratban publikálták.

– Az új univerzális formaosztály a „lágy cellák” nevet kapta. 

– derült ki a közleményből.

A kutatók által definiált modellel leírható, hogy miként alakulnak ki és növekednek az élő szövetekben a különböző mintázatok, miért részesíti ezeket előnyben a természet. A lágy cellák alaposabb megismerése magyarázatot adhat egyebek mellett az egyik legelterjedtebb biológiai formafejlődési folyamatra, a növények gyökereinek növekedésére is – állítja a HUN-REN-BME Morfodinamika Kutatócsoport vezetője, a BME Építészmérnöki Kar Morfológia és Geometriai Modellezés Tanszék kutatóprofesszora.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.