Újabb őrültség terjed a TikTokon a fiatalok között, könnyen halállal végződhet a „küldetés”

Különböző gázokat kell belélegezni, egy 12 éves fiúnak nemrég leállt a szíve emiatt.

2024. 09. 03. 8:12
Újra kellett éleszteni egy 12 éves fiút, aki dezodort lélegzett be egy TikTok trend miatt.
Újra kellett éleszteni egy 12 éves fiút, aki dezodort lélegzett be egy TikTok trend miatt. Forrás: Mirror
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét egy életveszélyes trend terjed a TikTok-on, amelybe egy 12 éves fiú kis kihíján bele is halt – írta a Mirror. A lap beszámolója szerint egy négygyermekes édesanya épp az egyik gyermekét szoptatta, amikor hatalmas puffanást hallott a földszinten. Kiderült, hogy fia esett össze, aki a TikTokon terjedő új trendet próbálta ki: dezodort lélegzett be, amely előbb rohamot, majd szívleállást okozott. A gyermeket újra kellett éleszteni, majd két napig mesterséges kómában tartották.

A fiú anyja egy kórházi fotót is megosztott, hogy minél több szülőhöz eljusson a potenciális veszély híre. 

Többször is leállt a 12 éves fiú szíve, aki dezodort lélegzett be egy TikTok-trend miatt Fotó: Mirror

Többször is leállt a szíve

„Hallottam, ahogy a fiam lemegy a földszintre, azt gondoltam, hogy enni megy. Aztán előbb egy nagy puffanást, majd nyögést hallottam, azt hittem, hogy eltört egy csontja, vagy hasonló. Lementem, és láttam, hogy Cesar a földön fekszik, és a szemei fennakadtak. Félelmetes volt. Felszaladtam a telefonomért, de annyira remegett a kezem, hogy nem tudtam hívni a mentőket, így végül a legidősebb gyerekem hívott segítséget” – idézte fel a lapnak az édesanya.

Amíg a mentők úton voltak, az anya megkezdte a gyermeke újraélesztését. A fiúnak többször is leállt a szíve, ezért az orvosok a mesterséges kóma mellett döntöttek.

Láttam a fiam halálát, és láttam, ahogy a fény kialszik a szeméből 

– fogalmazatott az édesanya.

Az esetet a rendőrség is kivizsgálta, akik hamar rájöttek, mi okozta a 12 éves szívleállását: az eszméletét vesztett fiú közelében egy izzadásgátló spray-t találtak, kiderült, hogy a fiatal ezt lélegezte be, miután egy barátja mesélt neki a „krómozás” nevű TikTok-trendről.

A  „krómozás” során a mérgező vegyi anyagokat – például festéket, oldószert, tisztítószereket, benzint vagy épp aerosolos spray-ket – lélegeznek be: amint a vegyszerek bejutnak a tüdőn keresztül a véráramba, a használó azonnal érzi a hatását, eufóriát, szédülést okoz, de gyakori a beszédzavar, a hallucináció, a hányinger is, súlyos esetben pedig szívinfarktushoz, fulladáshoz vezet a veszélyes anyagok belégzése.

A lapnak nyilatkozó Kelly Arbor-Johnson toxikológus szerint az életveszélyes trend komoly pszichiátriai rendellenességeket, memóriaproblémákat és tanulási zavarokat okozhat, de a drogozáshoz hasonlóan itt is történhet túladagolás. Az orvos arra is figyelmeztet, hogy a krómozás függőséghez is vezethet, amelyről épp olyan nehéz leállni, mint más drogokról, súlyos elvonási tüntekekkel is számolni kell. 

Okozott már tragédiát a krómozás

A TikTokon terjedő trend néhány hónapja már tragédiához vezetett, idén márciusban egy 11 éves fiú szíve állt meg: a kisfiú és a barátja egy szombat estén döntöttek úgy, hogy megcsinálják a közösségi felületen látott feladatot. Ám a játék végzetesnek bizonyult: Tommie-Lee Gracie Billington belehalt a krómozásba. A kisfiú családja a tragédia után arról beszéltek, a TikToknak többet kell tennie a felhasználók biztonsága érdekében, hogy más gyerekek ne haljanak meg emiatt. 

Valójában azt akarjuk elérni, hogy a TikTok megszűnjön, és egyetlen 16 éven aluli gyermek se léphessen be a közösségi médiába. Össze vagyunk törve, de szeretnénk segíteni más gyerekek életének megmentésében, és felhívni a családok figyelmét arra, hogy gyermekeik biztonsága milyen kevésen is múlhat

 − írta a család.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.