A HÉV-járatritkítás csak hírlapi kacsa, nem jött be Vitézy trükkje

A fővárosi Fidesz nem vesz részt a képviselő politikai színjátékában.

2024. 10. 14. 11:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A közlekedésért felelős miniszter mint a HÉV-szolgáltatás megrendelője nem döntött semmilyen járatritkításról. Minden ezzel ellentétes híresztelés csak kacsa, és az egyéni ambícióktól fűtött politikai színjáték alátámasztására alkalmas csupán, éppen ezért nem veszünk részt a Vitézy-féle bizottsági performanszon” – jelentette be közösségi oldalán a Fidesz Budapest. Hangsúlyozták:

„A HÉV fejlesztése kell legyen a közös célunk, nem az álhírekkel gerjesztett politikai hangulatkeltés.

Fontos, hogy a budapestiek és az agglomerációban élők továbbra is zavartalanul vehessék igénybe a HÉV-szolgáltatást. Mi ezt támogatjuk, mert ez a budapestiek érdeke” – írták bejegyzésükben.

Mint arról lapunk már beszámolt, néhány nappal ezelőtt felröppent a hír, hogy karácsony előtt, december 15-től ritkítanák három fővárosi HÉV-vonal járatait. A kiszivárgott terv szerint a jelenlegi hat kocsi helyett csak hárommal, illetve ritkábban közlekednének a szerelvények a ráckevei, a gödöllői és a csepeli viszonylatokon.

Karácsony Gergely főpolgármester közölte, hogy a főváros biztosan nem járul hozzá a járatszámok radikális csökkentéséhez, Vitézy Dávid pedig, aki elsőként lépett fel a tervezet ellen, állította, hogy a MÁV–HÉV kezdeményezte a BKK-nál a HÉV-ek ritkítását. Lázár János építési és közlekedési miniszter cáfolta, hogy lenne ilyen elképzelés.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium vagy a MÁV vezetésében senki, semmilyen döntést nem hozott a HÉV működésével vagy menetrendjével kapcsolatban! Minden más állítás nettó hazugság. Arról viszont döntött Orbán Viktor és kabinetje, hogy több száz milliárdból fejlesztjük a pályát és a járműparkot

– közölte akkor a miniszter. Államtitkára, Nagy Bálint pedig arról számolt be, hogy egy hónapja a MÁV–HÉV korábbi, azóta távozó vezetője még arról tájékoztatta a minisztériumot, hogy a HÉV menetrendjében nem lesz változás, amit a BKK is tudomásul vett.

Alig telt el három hét, és a minisztérium megkerülésével már járatritkítási tervekről tájékoztatta a főváros közlekedési cégét, noha sem a MÁV, sem pedig a minisztérium vezetése nem hagyott jóvá ilyen döntést. Vajon kitől származott a provokatív ötlet? Mert jól szervezett akció volt az elejétől mostanáig – az álhír, az egyeztetés elhagyása, a nyilvánosság hergelése, a bizottságosdi – minden

– emelte ki az államtitkár. Felhívta a figyelmet, hogy a kiindulópont hamis volt, és erről papírjuk is van: a HÉV menetrendjéhez nem kell és nem is fognak hozzányúlni januártól. Nagy Bálint szerint Vitézy Dávid azzal akarta kezdeni a fővárosi karrierjét, hogy megvédi a budapestieket egy senki által nem tervezett járatritkítástól, ám nem sikerült a trükk, és kiderült a hazugság. Igya meg a hársfateát, amit főzött – jegyezte meg az államtitkár.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Róka Dániel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.