A Nyugat-Balkánon építene erőműveket a Mészáros-csoport új cége

Közös vállalatot alapított a Status KPRIA Zrt. és az olasz Ansaldo Energia S.p.A. a Mészáros-csoport részeként.

2024. 10. 24. 15:03
Madarak pihennek a Susquehanna folyó partján a pennsylvaniai Middletowntól délre fekvő Three Mile Island atomerőmű közelében 2019. március 26-án. Az erőmű, az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb nukleáris balesetének helyszíne. Az erőmű üzemeltetője, a Constellation Energy bejelentése szerint 20 éven keresztül biztosítanak majd elektromos áramot a Microsoft számára.
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újonnan létrejövő vegyesvállalat Magyarországon erőművi-karbantartási szolgáltatásokat fog nyújtani, míg a Nyugat-Balkán régióban kombinált ciklusú gázturbinás erőművek építését és kulcsrakész kivitelezését tervezi.  A MAEN – Energetika Zrt. néven megalapított vállalat célja az új erőművek komplett kivitelezése és hosszú távú üzemeltetése – derült ki a Magyar Nemzethez eljuttatott sajtóközleményből. 

A vegyesvállalatban a Mészáros-csoport építési tapasztalatát és pénzügyi hátterét használja ki, míg az olasz állami tulajdonban lévő Ansaldo Energia a gáz- és gőzturbina, illetve generátorok gyártásában szerzett évtizedes tapasztalatát hozza. A tervek között kiemelt helyen szerepel az erőművek hosszú távú karbantartása és üzemeltetése.

Mészáros Lőrinc kiemelte, hogy a vegyesvállalat hozzájárulhat a régió elavult erőműveinek modernizálásához, különösen a szénalapú energiatermelés visszaszorítása révén. 

A délszláv régió áramtermelését jelentős mértékben meg kell újítani a korszerűtlen erőművek kivonása miatt.

A vállalat további célja, hogy bővítse szerepét a megnövekedett energetikai beruházások területén mind Magyarországon, mind a Nyugat-Balkánon – írják.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.