Ágyipoloska-invázió Józsefvárosban: Pikó Andrásék nem tesznek semmit a vérszívók kiirtásáért

Nem segít a bérlőknek a Pikó András nevével fémjelzett Józsefvárosi Önkormányzat az ágyi poloskák kiirtásában. Pikóék pénzhiányra hivatkoznak, az egyik lakó elmondása szerint fülük botját sem mozgdítják, márpedig a kispénzű nagycsaládosoknak és nyugdíjasoknak nem mindig telik az akár több tízezer forintba kerülő irtásra.

Forrás: Metropol2024. 10. 09. 7:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába kértek segítséget a bérlők a Pikó András vezette Józsefvárosi Önkormányzattól a szinte kiirthatatlan ágyi poloskák miatt, semmi sem történik fél éve – számolt be a Metropol. A Leonardo da Vinci utca 5. szám alatt élők annyira rettegnek a magukat több lakásba is befészkelő vérszívók további terjedésétől, hogy az ágyi poloskás matracokat az udvarra pakolták ki, hátha így szabadulnak tőlük. 

Jelenleg három bérlő vállalja fel, hogy a lakásába betelepedett az ágyi poloska, közülük legutóbb egy nyúlt a zsebébe, hogy saját pénzén rovarirtót hívjon. Egy ilyen művelet 25-40 ezer forint között van, ráadásul nem sokat ér, ha nem végzik el az egész házban. 

A bérlők viszont kispénzűek, van közöttük nagycsaládos és nyugdíjas is. Átlag 14–20 ezer forint között fizetnek az önkormányzatnak a szociális bérlakásokért, az ágyi poloskás „társbérletért”. 

Körülbelül hat hónapja jelent meg a házban a vérszívó, azóta összesen négyszer volt irtás egy-egy lakásban, mindegyiket az adott lakás bérlője fizette. Persze ez szinte semmit nem használ, hiszen az összes lakásban szükséges volna irtani ahhoz, hogy megszabaduljanak az éjjel akcióba lendülő vendégektől és petéiktől.

Ágyi poloskás matracok az udvaron (Fotó: Metropol)

 

Pikóék pénzhiányra hivatkoznak

– Attól félünk, hogy valamilyen fertőzést elkapunk. Most irtottak két hete, kikerültek ezek az ágyi poloskás matracok az udvarra. Mire elszállíttatja innen az önkormányzat, legalább 3-4 hónap lesz, mert ez a tapasztalat – mondta rémülten egy neve elhallgatását kérő lakó, akit nem lepett meg az, hogy 

a helyi baloldali önkormányzat a füle botját sem mozdítja, hogy segítsen. – Azt válaszolták, hogy nincs erre keret. 

Arra sem volt hosszú ideig, hogy legallyazzanak egy fát hátul, ami állandóan kiverte az ablaküveget egy gyerekét egyedül nevelő édesanyánál, akinek nem volt pénze az újraüvegezésre, tehát úgy laktak tovább, ki tudja, meddig – ecsetelte a lakó. 

Az ágyi poloska fertőzöttsége főként az önkormányzat által fenntartott bérházakban és a hajléktalanszállók vagy lakótelepek környékén jelent komoly problémát. Egyre több a bejelentés, legutóbb a józsefvárosi Tömő utca 5-ből érkezett. – Az irtó is mondta, hogy a nyolcadik kerület teljesen el van fertőződve, nem volt olyan utca, ahol ne járt volna ágyi poloskát irtani. Éjjel nem tudok aludni, összevissza csípnek, nem merek moziba se menni, de BKV-n sem utazom, jön a halottak napja, a karácsony, a rokonaimmal sem tudok érintkezni. Ez rosszabb, mint a Covid – panaszolta egy bérlő.

 

Tessék-lássék önkormányzati munka

Hozzátette, a rovar úgy csíp, hogy meg lehet zavarodni. – Először azt hittem, valami pókcsípés, aztán rájöttem, hogy nem! Nyár elején irtattam először, aztán az önkormányzat irtatott, na az olyan is volt. Milyen az, amikor hét perc alatt végez a szakember, akin még maszk sincs? Biztos valami híg lőrét végigfújt.

Ezután megint én irtattam 27 ezer forintért, mivel azt válaszolta a tulajdonos önkormányzat, hogy a bérlőknek az évi kettőn túl saját maguknak kell finanszírozni, ha irtani akarnak 

– panaszolta a kisnyugdíjas bérlő, aki hiába is akarna megszabadulni a poloskáktól, nem tud, mert a házban nem mindenki finanszírozza az otthonában az irtást. Ráadásul vannak üres lakások, ahová bevették magukat a vérszívók, oda senki nem is tud bemenni a poloskákon kívül. Ezeket a lakásokat és azok távollevő bérlőit a tulajdonos önkormányzatnak kellene felkeresni, kötelezni az irtásra, enélkül soha nem lesz kiirtva innen az ágyi poloska.

Borítókép: Az ágyi poloska (Fotó: Harward)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.