Vészesen terjednek az ágyi poloskák a VIII. kerületben

Egyre súlyosabb problémát jelentenek az ágyi poloskák Budapest VIII. kerületében. A Pikó András vezette önkormányzat által elrendelt írtások csak a minimumot biztosítják és a legtöbb esetben hatástalannak bizonyultak. Több lakónak a saját költségén kellett irtatni, de még így sem sikerült megszabadulni a nyár óta szaporodó rovaroktól.

2024. 10. 02. 12:30
Forrás: Wikipedia
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többnyire az önkormányzati bérházak fertőzöttek Budapesten, emellett azokban a kerületekben, ahol hajléktalanszálló van, különösen oda kell figyelni a rendszeres irtásra – közölte egy ágyi poloska irtással foglalkozó szakember a Metropol megkeresésére. Az önkormányzatok évi két alkalommal történő irtása szerinte kevés, de a lakók/bérlők is felelősek lehetnek az elszaporodásért, hiszen általában egy épületen belül nem veszi a fáradtságot mindenki, hogy jelezze az önkormányzatnak a problémát, sokan pedig saját pénzükön nem hajlandóak irtást rendelni. Az üggyel kapcsolatban a józsefvárosi önkormányzatot is megkereste a lap, egyelőre nem kaptak választ.

Egy józsefvárosi lakó elmondása szerint a nyár folyamán lepte el az önkormányzati bérházukat az ágyi poloska, amit azóta nem tudnak kiirtani.

Az irtó is mondta, hogy a VIII. kerület teljesen el van fertőződve, nem volt olyan utca, ahol ne járt volna ágyi poloskát irtani. Éjjel nem tudok aludni, összevissza csípnek, nem merek moziba se menni, de BKV-n sem utazom, jön a halottak napja, a karácsony, a rokonaimmal sem tudok érintkezni. Ez rosszabb, mint a Covid

– panaszolta a lakos.

Az ágyi poloska ellepte a Tömő utca 5. szám alatt lévő önkormányzati bérházat (Fotó: MW-archív)

A Tömő utca 5.-ben 34 család él és tíz lakás le van zárva. Mindenhol megjelent az ágyi poloska, de nem mindenki irtat. Ezért ha lehetne, akkor sem tudnak megszabadulni a nemkívánatos vérszívóktól. A józsefvárosi önkormányzat csak a minimumot biztosította a bérlőinek, akik szerint ez is csak maszatolás volt. Az ágyi poloskák ugyanúgy jelen vannak.

Egy ottani lakó elmondása szerint nyár elején irtatta először az ágyi poloskákat, majd azt követően a VIII. kerületi önkormányzat is irtatott, de eredménytelenül. Mint felidézte, az önkormányzat által kirendelt irtó alig hét perc alatt végzett, és még maszk sem volt rajta. 

Az önkormányzat által kirendelt irtás eredménytelen volt. Azt követően saját költségén, 27 ezer forintért, megint a lakónak kellett irtatni, miután azt válaszolták neki az önkormányzatban, hogy a bérlőknek az évi kettőn túl saját maguknak kell finanszírozniuk, ha irtani akarnak – idézte fel a lakos, aki hiába is akarna megszabadulni a poloskáktól, nem tud, mert a házban nem mindenki finanszírozza meg magának az irtást.

Ráadásul, mint mondta: „Vannak üres lakások, ahová bevették magukat a vérszívók, oda senki nem is tud bemenni a poloskákon kívül. Ezeket a lakásokat és azok távollevő bérlőit a tulajdonos önkormányzatnak kellene felkeresnie vagy köteleznie, enélkül soha nem lesz kiirtva innen az ágyi poloska.”

Budapesten bárhol össze lehet szedni az ágyi poloskát

Az ágyi poloska nem a koszra jön, gyakorlatilag teljesen mindegy, milyen a közege, terjedése leginkább az influenzára hasonlít. Közösségben is össze lehet szedni, hiszen sosem tudni, hogy a moziban a szomszédunk, egy utas a buszon, vagy éppen a kollégánk otthonról nem hurcolt-e véletlenül magával egy-két poloskát. Kétféleképpen kerülhet a lakásba: vagy a saját lábán, vagy mások beviszik a ruhájukon, a cipő talpán. Az ágyi poloska jelenléte hotelekben, szállodákban, apartmanokban sem ritka. A vérszívó első megjelenésétől a probléma felismeréséig átlag harminc nap telik el, ami azt is eredményezheti, hogy a harmincadik napon már ötven kikelt ágyi poloskával is lehet számolni. Ebből a kifejlett ivarérett poloska száma elérheti húszat, amik addigra már akár nyolcvan-száz kikelésre váró petét is rakhattak. Kiirtani nagyon nehezen lehet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.