Felvonták az ünnepi zászlót az Országháznál + fotók

Megkezdődtek az október 23-i hivatalos állami ünnepségek.

2024. 10. 23. 9:32
Fotó: Ladóczki Balázs
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felvonták az 1956-os októberi forradalom és szabadságharc ünnepe alkalmából a nemzeti lobogót a Kossuth téren, a Parlamentnél, ezzel megkezdődött Budapesten a hivatalos állami ünnepség.

LAB_4974
Fotó: Ladóczki Balázs

Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelenlétében vonták fel a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulóján az Országház előtti Kossuth Lajos téren.

LAB_5246
Fotó: Ladóczki Balázs

A zászlót a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar, a 32. Testőr Ezred, a Gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály és a Nemzeti Lovas Díszegység. Az ünnepségen katonai és állami szervezetek képviselői is jelen voltak. A Parlament főlépcsőjének két oldalán az ablakokban 1956-os, lyukas zászlók lengtek.

LAB_5066
Fotó: Ladóczki Balázs

Magyarországon 1956 októberében békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített.

LAB_5173
Fotó: Ladóczki Balázs

 

Orbán Viktor a Millenárison mond ünnepi beszédet

Mint arról már lapunk beszámolt, délelőtt tizenegy órakor mond ünnepi beszédet Orbán Viktor miniszterelnök az 1956-os forradalom és szabadságharc alkalmából a Millenáris szabadtéri színpadán,

a nemzeti megemlékezésre minden ünnepelni vágyót szeretettel várnak, nem szükséges regisztráció a részvételhez.

Orbán Viktor ünnepi beszédéről a Magyar Nemzet folyamatosan frissülő tudósításban számol be, a Hír TV pedig élőben közvetíti az eseményt.

 

A programok már fél 11-kor elkezdődnek a Millenárison, a miniszterelnök beszéde után családi napon vehetnek részt az érdeklődők.

Már 10 órától a Nyitott Parlament programban az érdeklődők megtekinthetik a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot, a Szent Koronát, a Kossuth Lajos téren pedig a korhű, kiállított Csepel teherautót egészen este 18 óráig.

A Külügyminisztérium épületét és a Budapesti Műszaki Egyetem K épületét 16 és 23 óra között fényfestés díszíti majd.

A Terror Háza Múzeum  szintén 10 és 18 óra között ingyenesen lesz látogatható, a Hősök falánál pedig egész napos protokollmentes gyertyagyújtás lesz.

A 301-es parcellánál egész napos protokollmentes megemlékezést tartanak.

A 18 órakor a Müpában rendezett díszünnepségen Sulyok Tamás köztársasági elnök mond beszédet. Az eseményt a közszolgálati televízió élőben közvetíti.

Borítókép: Ünnepélyes zászlófelvonás a Kossuth téren (Fotó: Ladóczki Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.