Gyurcsány: A semlegesség árulás!

A DK elnöke szerint igazából nem is semlegességre törekszik Orbán Viktor miniszterelnök, de ha így is tenne, az is árulás volna.

2024. 10. 01. 16:48
Budapest, 2024. szeptember 30. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke reagál a miniszterelnök felszólalására az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. szeptember 30-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A legnagyobb vitánk a kormánnyal arról szól, hogy az átalakuló világban mi Magyarország érdeke – jelentette ki Gyurcsány Ferenc mai videónyilatkozatában. A DK elnöke felidézte, hogy Orbán Viktor évek óta azt mondja, hogy itt van a felemelkedő Kína, és nekünk erre a helyzetre válaszolni kell, a miniszterelnök válasza pedig az, hogy mi nem kötelezzük el magunkat sehová, és legyünk semlegesek ebben a párviadalban, mert nem jó, ha blokkosodunk.

Gyurcsány Ferenc ezt az álláspontot történelmi, politikai és erkölcsi árulásnak tartja.

A DK elnöke elmondta, hogy a 2023-as adatok szerint Egyesült Államok és Európa adja a világ gazdaságának 44 százalékát. Kína ezzel szemben 19-et. 

– Kishitűség, hogy azt gondolja a magyar miniszterelnök, hogy miközben ilyen erő áll a Nyugat mögött, mi mégis menjünk a semleges sarokba

– egyértelműsítette, Gyurcsány Ferenc, hogy szerinte igenis oldalt kell választani.

Felidézte, hogy Orbán Viktor napok óta gazdasági semlegességről beszél, miközben a magyar gazdaság több mint kétharmada az Európai Unióhoz kötődik. „Aki gazdasági semlegességről beszél, az arról beszél, hogy Magyarországnak el kell hagynia az Európai Uniót. Nem lehet gazdasági semlegességről beszélni, és közben az Európai Unió tagjának maradni, hiszen oda vagyunk mélyen beágyazódva” – érvelt Gyurcsány Ferenc az Európai Unióhoz való gazdasági függés fenntartása és fokozása mellett.

Azzal vádolom Orbán Viktort, hogy a globális küzdelemben árulóként Kína mellett áll, aki kihívást intéz a Nyugathoz. Azzal vádolom, hogy politikai árulásként valójában el kívánja hagyni az Európai Uniót

– vádaskodott a baloldali politikus. Gyurcsány egyébként tisztázta, hogy a valódi (értsd: a DK által is elismert)

semlegességet is árulásnak tartanák, mert Magyarország egy szerinte nagyon világos civilizációs körnek a része.

Gyurcsány Ferenc és a DK nem először vádolja a miniszterelnököt és a Fideszt azzal, hogy ki akarják vezetni hazánkat az Európai Unióból. Már a 2018-as választás kampányban is riogatták az embereket, hogy ha a Fidesz nyer, akkor Magyarország kilép az EU-ból. Mint utólag kiderült ez tényleg csak riogatás volt, hiszen a Fidesz azóta két választást nyert meg kétharmaddal, de Magyarország továbbra is az Európai Unió része. 

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.