Halálfejes lepkét találtak Magyarországon

A halálfejes szender hernyója került elő.

Forrás: Körörs-Maros Nemzeti Park2024. 10. 24. 8:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy különleges, mediterrán elterjedésű lepkére, halálfejes szenderre bukkantak a közelmúltban a Körös–Maros Nemzeti Park illetékességi területén – közölte a Körös–Maros Nemzeti Park.

Fotó: Didier Descouens

A tájékoztatásban azt írták, a lepke hernyóját Békéscsaba Jamina városrészében, egy családi ház kertjében találták. A sziklakertből mászott elő, vélhetőleg a konyhakertben termesztett paradicsom vagy burgonya ültetvényen fejlődhetett ki. Néhány évvel ezelőtt (2019-ben) Dévaványán, a KMNPI Túzokvédelmi Állomásának kéményéből került elő egy kifejlett lepke – emlékeztetett közleményében a nemzeti park.

A faj egyedei Magyarország területén rendszeresen megjelennek vándorlásuk során – ismertette a nemzeti park, hozzátéve, a nőstények hazánkban is szoktak tojásokat elhelyezni, főként a burgonyafélék családjába tartozó növényfajok szárán. Az imágókat nagyon nehéz megtalálni, mert főként éjszaka mozognak, a nagyméretű hernyókat viszont könnyebb.

Nagy és erőteljes testű faj. Hernyóinak testhossza akár a 10 centimétert is elérheti. A testük alapszíne sárgás, sárgászöld, melyeken kék színű keresztsávok láthatók. A hernyók a talaj húsz-harminc centiméter mélységében bábozódnak be az ősz folyamán. Az erős talaj menti fagyok viszont elpusztíthatják őket – hívták fel a figyelmet a közleményben.

Borítókép: A Békéscsabán talált egyed (Fotó: Körös–Maros Nemzeti Park/Koszta Mihály Krisztián)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.