Hamarosan leragyog az év legnagyobb szuperholdja Magyarországra

Ez lesz az idei csillagászati ősz első teliholdja.

Forrás: LiveScience2024. 10. 14. 15:21
Orange,Moon,On,A,Dark,Night.,Full,Moon,In,Dark
illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szuperhold ragyog fel Magyarország egén október 17-én – adta hírül a Live Science. A jelenség annak köszönhető, hogy a Hold ilyenkor a megszokottnál közelebb fekszik a Földhöz, ettől kissé nagyobbnak és fényesebbnek tűnhet. A számokat tekintve, jó, ha tudja, hogy az égitest 

mintegy 357 ezer kilométerre lesz majd tőlünk, ez lesz az év legnagyobb szuperholdja, és holdkelte után, nagyjából háromnegyed hat környékén lehet majd megfigyelni. 

Hozzáfűzik, amikor a Hold felkel, körülbelül félúton jár majd a Szaturnusz és a Jupiter között, vasárnap viszont majd a Jupiterrel együtt kel fel.

A mostani jelenség lesz az idei csillagászati ősz első teliholdja, a következő november 15-én jön, amely egyébként az év utolsó teliholdja lesz és valószínűleg nem olyan látványos, mint a mostani. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.