Hamarosan szabad szemmel is látható lesz a porcsóvás vándor

Péntektől esténként várhatóan szabad szemmel is megfigyelhető lesz a nyugati égbolton feltűnő C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstökös. A Svábhegyi Csillagvizsgáló ebből az alkalomból több programmal is várja az érdeklődőket – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

Forrás: MTI2024. 10. 08. 12:48
Silhouette,Of,A,Great,Horned,Owl,In,The,Setting,Sun
illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az üstökös sikeresen túlélte a szeptember 27-i napközelséget, és a legfrissebb megfigyelések szerint jelentős aktivitást mutat. Péntek estétől már észlelhető lesz a nyugati égbolton, bár ekkor a Nap közelsége miatt még nehezebb lesz megfigyelni. Binokulár segítségével azonban könnyebben láthatóvá válik majd a fényes üstökösmag, valamint az abból kiinduló porcsóva – tájékoztattak.

A jelenség megfigyeléséhez az első napokban különösen fontos, hogy teljesen sík és szabad legyen a láthatár. A Vénusz támpontként szolgálhat, az üstökös ugyanis 29 fokkal, azaz két kinyújtott kezű arasszal nyugatra található a fényes bolygótól.

A fényes jelenség kedden este hét órakor már 14 fok magasan, pénteken pedig 21 fokos magasságban lesz, a Kígyó csillagképben, így napról napra egyre jobban láthatóvá válik. Észlelés szempontjából az október 20-a, vasárnap este 19 óra ígérkezik a legjobbnak. Az üstökös megtalálását ekkor segíti, hogy együttáll majd a Marfik csillaggal, így egy binokulárral egyszerre láthatjuk őket – tudatták a közleményben.

A C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstököst elsőként a Kínai Tudományos Akadémia Bíbor-hegyi Obszervatóriumában észlelték, 2023. január 9-én. Néhány héttel később, február 22-én az ATLAS projekt dél-afrikai csillagvizsgálójából is felfedezték. Szeptember 27-én került napközelségbe, nagyjából a Merkúr pályájához hasonló távolságban. Október első napjaiban a hajnali égen volt megpillantható. Szerdán és csütörtökön a Naphoz jár majd nagyon közel, pénteken pedig az esti égen bukkan fel, ami az északi féltekei megfigyelőknek kedvez majd – áll a közleményben.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló rendhagyó esti programokat szervez az üstökös észlelésére, ahol nagy látómezejű binokulárokkal és nagyobb nagyítású távcsővel is meg lehet majd figyelni az üstököst. A programokra a csillagvizsgáló honlapján, a Programok a csillagvizsgálóban menüpont alatt található linken lehet jelentkezni.

Egyébként van, akinek már sikerült látványos felvételeket készíteni az üstökösről, ezeket ide kattintva nézheti meg. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.