Itt a bizonyíték: generációkat tehet tönkre a marihuána

A jobboldalisággal nehezen vádolható King's College London tudományos tanulmánya megerősítette a magyar drogszakértő megállapításait.

Forrás: Drogkutató Intézet2024. 10. 25. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magas THC-tartalmú kannabisznak sokkal nagyobb hatása van az emberi DNS-re, mint a gyengébb változatoknak, ami a marihuána jövőbeni megítélésében nagy szerepet játszhat – mutattak rá az európai balliberális bástyaként is emlegetett King’s College London munkatársai a Molecular Psychiatry tudományos szaklapban, amiről a Drogkutató Intézet (DKI) számolt be. 

 

A liberálisok végre felfedezik a valódi tudományt?

Mint írták, már a tíz százaléknál magasabb tiszta THC-tartalom is komoly veszélyeket rejt magában, márpedig a német legalizációs törvény 15 százalékos tiszta THC-tartalmú anyagot enged használni. Konklúzióként a kutatást végzők azt állapították meg, hogy

minél erősebb a kannabisz THC-tartalma, annál inkább befolyásolja az immunitással és a sejtenergia-termeléssel kapcsolatos géneket, ami mély nyomot hagy a pszichózisban szenvedő marihuána fogyasztók DNS-ében. 

Ugyanerről írt tanulmányt a Drogkutató Intézet igazgatója, Haller József tavaly, ami ugyan erős ellenszelet kapott, mégis nemzetközi szinten az év hivatalosan is legolvasottabb írása lett. Úgy néz ki tehát, hogy az idő múlásával az európai liberális kutatóintézetek is inkább a tudomány oldalára állnak.

A King’s College London munkatársainak tanulmányában a szerzők 682 ember vérmintáját elemezték annak érdekében, hogy megvizsgálják a kannabiszhasználat hatását a DNS-metilációra, ami a gének aktiválását befolyásoló kémiai folyamat. Összesen 188 résztvevőt jelöltek meg jelenlegi kannabiszhasználóként, akiknek egy része azt mondta, hogy a tíz százalékot meghaladó THC-tartalmú szert fogyasztott.

 

Jóval nagyobb a kockázat a marihuánafogyasztóknál

A tanulmány szerzője elmondta:

ha azt a kannabiszt nézzük, amely tízszázalékos vagy magasabb THC-t tartalmaz, akkor legalább ötszörösére nő a pszichotikus rendellenesség kialakulásának kockázata az aktív használóknál, mint azoknál, akik soha nem használták.

Hozzátették, ha megnézik a jelenlegi kannabiszhasználókat, határozott nyomot találnak a DNS-metilációban, különösen az immunrendszer génjeinél és a mitokondriális géneknél, amelyek a sejtszintű energiatermeléshez kapcsolódnak. A nagy THC-tartalmú kannabisz hatása eltérő volt az általános kannabisz használathoz képest.

Következő lépésként a kutatók összehasonlították  a kannabiszhoz köthető epigenetikai változásokat olyan betegeknél, akik pszichotikus eseményeket éltek át, és azoknál, akik soha nem szenvedtek pszichózisban. – Azt találtuk, hogy a kannabiszhasználat biológiai hatása a pszichózisban szenvedő embereknél – legalábbis a DNS-metiláció szintjén – eltér attól, amit azoknál tapasztalunk, akik még mindig elég erősen használnak kannabiszt, de nem árt a pszichózisnak – állapították meg.

Ezek a felismerések egy napon megnyithatják az utat azok előtt a szűrőprogramok kidolgozása előtt, amelyek képesek lesznek megmutatni, hogy miért vált ki egyes embereknél a termék pszichózist, másoknál pedig miért nem – vonta le a következtetést a DKI.

Borítókép: Illusztráció

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.