Különleges katonai gyakorlat Sármelléken + videó

Nagyszabású, átfogó gyakorlatot hajtott végre nemzetközi részvétellel a Különleges Műveleti Légi Osztag a Zala vármegyei Sármelléken található Hévíz-Balaton Repülőtéren – írja a Honvédelem.hu.

2024. 10. 11. 10:46
Fotó: Füzes Judit Forrás: Honvédelem.hu
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Simon Péter ezredes, az MH Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokság megbízott parancsnoka és Könczöl Ferenc ezredes, a légierő megbízott parancsnoka a helyszínen ellenőrizte a külföldi partnerekkel folytatott közös kiképzési rendezvény körülményeit. A különleges gyakorlat célja alapvetően a magyar vezetésű Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság kötelékébe tartozó műveleti részképesség helyzetének felmérése a NATO vonatkozó szabályozási irányelvei alapján – írja a Honvédelem.hu.

Fotó: Honvédelem.hu/Füzes Judit

– A műveleteket – legfőképpen a különleges erők műveleteit – szinte soha nem a laktanyák környékén vívjuk, hanem kitelepült viszonyok között, ezért nagyon fontos, hogy gyakoroljunk nem katonai infrastruktúrára települni. Ilyenkor a légi mozgékonyságunkat biztosító helikopteres csapatot, a Különleges Légi Műveleti Osztagot a vezetésünk alá vonva közösen, tehát

 összhaderőnemi kötelékben hajtjuk végre a különleges erőkre jellemző komplex feladatainkat 

 – részletezte a helyszínen Simon Péter ezredes, az MH Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokság megbízott parancsnoka, aki úgy tartja: a Magyar Honvédség elmúlt időszakban beérkezett, 

csúcstechnológiás helikoptereit olyan pilóták vezetik, akiket a különleges erők magas igényei alapján készítettek fel.

 

– Teljes magabiztossággal ki tudom jelenteni: a Magyar Honvédség legjobb helikopterpilótáit kaptuk meg a hazai légierőtől. Ezek a fiúk-lányok speciálisan felszereltek, kiképzettek és, ami mindennél fontosabb, rendkívüli motivációval rendelkeznek – tette hozzá. A gyakorlat, majd az azt követő (előzetes) értékelés a Brave Warrior 24 EU többnemzeti hadgyakorlat részeként, több helyszínen, több mint háromszázötven speciálisan kiképzett egyenruhással valósult meg. A Magyar Honvédség részéről több parancsnokság és katonai alakulat is szerepet vállalt benne, köztük az MH Vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár és az MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred, miközben a Bolgár Légierő és Bulgária hadseregének különleges műveleti alegységei, a Szlovák Légierő és a Többnemzeti Különleges Légiprogram oktatóközpontjának látogatói is képviseltették magukat. – Nem kihívásmentes, de nagyon hasznos a különböző légi osztagok együttműködése az ilyen közös gyakorlatozási lehetőségeken – ismertette Bali Tamás dandártábornok.

 

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnoka rámutatott:

 a magyarok élen járnak a különleges műveleti légi képességek kialakításában, a magyar gépek személyi állománya messze lekörözi a kelet-közép-európai régió légi műveleti pilótáinak felkészültségét.

– Mindent tudunk teljesíteni, amit a feladatrendszerünk szerint teljesíteni kell – húzta alá, majd hozzátette: a legfontosabb, hogy a forgószárnyas fegyvernem kitelepült körülmények között is tudjon hatékonyan dolgozni, de ennek a képességnek a biztosításához számos összetevőt kell ellenőrizni. A dandárparancsnok szólt arról is, hogy a gyakorlatba bevont állomány komplex, összhaderőnemi együttműködést igénylő feladatot hajtott végre a különleges műveletek teljes spektrumában, ezért több, NATO-szinten ismert képesség támogatta az egyes mozzanatokat.

– Nagyon pontosan behatárolható, hogy milyen képességekkel rendelkezünk és hol van hiányosság, de bármikor képesek vagyunk a működésre kitelepült körülmények mellett – szögezte le.

A gyakorlatban az MH Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezred mintegy ötven tartalékos katonával képviseltette magát. Árvai András tartalékos alezredes, az MH Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezred Biztosító Alegység, Különleges Műveleti Osztag parancsnoka ismertette: a tartalékosok nagyon fiatal és lelkes csapatot alkotnak. 

A tartalékosok biztosították a bázis erőit, de a bázisvédelem mellett a helikopterek biztosításából is kivették részüket. 

– A tartalékosok rendkívül jól motiváltak és példásan jól felkészültek; hidegben és esőben is megállták a helyüket, miközben katonai sátorban, hálózsákban alszanak, ami szintén nem kényelemnövelő faktor – közölte. Hozzátette: a Nemzetközi Különleges Műveleti Légi Osztag parancsnoka a támogatásáról biztosította a tartalékosokat, a különlegesekkel való együttműködésüket hasznosnak ítélte. – A tartalékosok nagyon szeretik ezeket a feladatokat, többen jelentkeztek, mint ahány embert ki tudtunk hozni. Ez a képességellenőrzés is arról tesz bizonyosságot, hogy egyre többen szeretnének csatlakozni az aktív katonai élethez – summázta.

 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.