Lélegzetelállító Guinness-rekordot állított fel egy magyar biliárdos + videó

A legnagyobb távú ugratott lökést biliárdban a nyíregyházi Kővári Bence jegyzi a világon.

Forrás: SZON2024. 10. 17. 17:48
A két biliárdasztal egymástól mintegy 3 méterre helyezkedett el (Fotó: Kővári Bence archívuma)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó hírt kapott a napokban a nyíregyházi Kővári Bence a Guinness-rekordok Világszövetségétől, megérkezett az a dokumentum, amely hivatalosan is elismeri a legfrissebb világrekordját. A biliárdos neve sokaknak ismerős lehet, hiszen már nem ez az első világrekordja. Korábban felállított már egyet, most egy másik csúcsot döntött meg. Az első sikeres rekordnál az útjára indított biliárdgolyó 47,13 másodpercig pörgött a saját tengelye körül úgy, hogy közben nem ért falat, nemrég pedig a a legnagyobb távú ugratott lökést mutatta be Nyíregyházán.

Az ember fejében ilyenkor megfordul, vajon hány éve gyakorolhat az ügyes kezű biliárdos, vagy egyáltalán mi a nehezebb: kitalálnia, hogy miben legyen rekorder, vagy megcsinálni azt? Kővári Bence a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei hírportálnak, a Szon.hu-nak nyilatkozva elmondta: több rekordállítást egyelőre nem tervez, nem szeretne ezzel öncélúságot mutatni, legközelebb akkor sertepertélne nyilvánosan a biliárdasztal körül, ha az jótékonysági célokat szolgálna.

Ezt a rekordállítását egykori legjobb barátja, Praviczki Gábor emlékének ajánlja, aki januárban halt meg, sajnos már nem érhette meg Bence újabb világrekordját.

– Úgy 15 éves korom óta biliárdozom, kisebb-nagyobb megszakításokkal, de valahogy mindig visszatértem az asztalhoz. Hogy mi a nehezebb: kitalálni vagy megcsinálni egy rekordot? A biliárd fantáziadús játék, sok mindent bele lehet vinni. Az, amit én játszom, az úgynevezett trick shot, magyar fordításban trükkös lövésnek vagy művészi biliárdnak nevezik. A rekordállításaimhoz természetesen szükség van a biliárdos alaptudásomra, de bele kell tennem még egy „csavart”, hogy valami különlegeset mutassak meg az asztalnál.

Olyan ez, mint az úszás és a műugrás. A gyorsúszók valahány perc, másodperc és századmásodperc alatt, óriási energiabedobással maguk mögött hagyják a távot, de nekik nincs szükségük arra, hogy miközben beugranak a medencébe, csináljanak egy dupla szaltót. Ha úgy tetszik, én inkább vagyok – a műugró után szabadon – „műlökő”, mindig éreztem magamon, hogy jó a kezem hozzá, meg tudom lökni ezeket a golyókat

– mesélte Kővári Bence, hogyan is jutott el a világrekordok ötletéig. Annyit azért még hozzátett, hogy egy ilyen rekordállításhoz rengeteg előkészületre van szükség, ami sokszor sokkal munkaigényesebb, mint maga a mutatvány. Értette ezalatt a biliárdklub átrendezését a rekordállítás idejére, a világszövetség által jóváhagyott hivatalos tanúk meghívását, akik végig figyelték őt most is, hogy szabályosan hajtsa végre a golyó egyik asztalról másikra ugratását, s nem utolsósorban egy ilyen pillanat többkamerás felvétele sem kis feladat, mely megörökíti a világrekord pillanatát. S hogy mik Bence jövőbeli tervei a biliárdasztal körül? Egyelőre nem sok mindent árult el erről, de valószínűleg hallani fogunk még róla.

Borítókép: A két biliárdasztal egymástól mintegy három méterre helyezkedett el (Fotó: Kővári Bence archívuma)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.