Már jövő héten leeshet az első hó, és ez még nem is olyan nagyon rendkívüli

Előfordult, hogy már nyáron havazott Magyarországon.

2024. 10. 23. 10:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő héten megérkezik hazánkba a hidegfront, a Kőszegi-hegységben már havazás is előfordulhat. Mint a Magyar Nemzet már beszámolt róla, kedden lehűlés érkezik erős széllel és csapadékkal, így változékonnyá, mozgalmassá válik a térség időjárása, ami havazást idézhet elő a Kőszegi-hegységben.

Idén a HungaroMet előrejelzése szerint októberben találkozhatunk először hóval, de a XX. század elején volt, hogy már augusztusban hófödte tájra ébredhettek az emberek.

A legkorábban 1913. augusztus 13-án Zircen fehéredett a táj, 1936-ban pedig szeptember végén észleltek síkvidéki havazást. Budapesten a legkorábbi hóesésről 1944. október 3-ról maradtak fenn információk

– írja az Infostart.

 

Másfél évtizede már októberben havazott

Az októberi havazás a nyugati tájakon egyáltalán nem példátlan a magyar meteorológia feljegyzései szerint. Tavaly például ezen a napon, október 16-án igencsak fagyos volt a hangulat, fagy közeli fokokat mértek Győrben és Sopronban is. Az Alpok hegycsúcsait több centiméteres hó fedte.

Tizenöt éve pedig október 17-én Sopronban havas eső, Péren havas szitálás volt. A meteorológiai szempontból mindez azt jelenti, hogy leesett az első hó.

Kiss Márton, a kurucdombi állomás vezetője elmondta: a városban az utóbbi négy és fél évtizedben az akkori volt a hatodik október, amikor havazott. Korábban 1966. október 29-én, 1994. október 6-án, 1997. október 26-án, 2003. október 24-én és 2007. október 20-án havazott.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.