Mekkora árat fizet a társadalom a mesterséges intelligencia előnyeiért?

Az NMHH elnöke szerint ez egy fontos év lesz a szabályozás szempontjából.

2024. 10. 08. 14:38
KOLTAY András, Humans in charge 2024 - Nemzetközi konferencia a mesterséges intelligenciáról Budapesten
Fotó: Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei év meghatározó év lesz a mesterséges intelligencia (MI) szabályozásában – mondta Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a Humans in charge 2024 – Indítsuk újra a felelős MI-t! című nemzetközi konferencián. A médiahatóság által másodízben megrendezett tanácskozáson az NMHH vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a mesterséges intelligencia lehetőségeket és egyben kockázatokat is rejt. Meglátása szerint ezért olyan környezetet kell létrehozni, amelyben az innováció és az MI felelősségteljes felhasználása „kéz a kézben jár”.

Elmondta: az MI láthatóan strukturális változásokat eredményez minden alrendszerben. De ha nem okosan használják, és a fejlesztése során nem érvényesítenek etikai szempontokat, akkor több kárt okoz, mint hasznot. Az igazi munka tehát csak most kezdődik – mutatott rá, megjegyezve:

fontos, hogy a mesterséges intelligencia „megbízható, átlátható és igazságos” legyen.

Koltay András szerint felvetődik a kérdés, milyen árat fizet a társadalom a mesterséges intelligencia előnyeiért cserébe. Hogy változik meg általa az információszerzés, a társadalmi párbeszéd, a valóságérzékelés vagy a közösségépítés? – sorolta a kérdéseket. Rámutatott:

kérdésként merül fel az is, hogy kezeljék az MI munkaerőpiacra gyakorolt hatását, illetve hogyan védjék meg az emberek magánszféráját.

Koltay András leszögezte: újabb szabályokat kell alkotni. – Azt a működést kell támogatni, amely lehetővé teszi az MI további fejlődését, miközben megmarad az emberi méltóság, a szabadság és a biztonság védelme is – húzta alá, és hozzátette: remélhetőleg sikerül megóvni a társadalmat a negatív hatásoktól.

A rendezvényen felszólalt még Kay Firth-Butterfield, a Good Tech Advisory vezérigazgatója, Mario Hernandez Ramos, az Európa Tanács Mesterséges Intelligencia Bizottságának elnöke, Ansgar Koene, az Ernst & Young globális MI-etikai és -szabályozási vezetője, Tilesch György nemzetközi MI-szakértő, a PHI Institute elnöke és Brando Benifei, az Európai Parlament tagja.

Borítókép: Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.