A mesterséges intelligencia kutatói kapják a fizikai Nobel-díjat

John J. Hopfield és Geoffrey E. Hinton a gépi tanulást kutatták.

2024. 10. 08. 11:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fizikai Nobel-díjat idén John J. Hopfield amerikai fizikus, a Princeton Egyetem kutatója és Geoffrey E. Hinton, a Torontói Egyetem professzora kapja. Az elismerést az ideghálózatok és a mesterséges intelligencia területén elért alapvető felfedezéseikért vehetik át, amelyek kulcsszerepet játszanak a gépi tanulás fejlődésében.

Hopfield úttörő munkája lehetővé tette a neurális hálózatok jobb megértését, míg Hinton felfedezései a mélytanulási algoritmusokban alapjaiban változtatták meg a gépi tanulás módszereit. Ezek az áttörések nemcsak a fizikában és informatikában, de az orvostudományban, a robotikában és az önvezető autók fejlesztésében is jelentős hatással bírnak – jelentették be a Svéd Királyi Tudományos Akadémián.

Tavaly a fizikai Nobel-díjat Pierre Agostini, Anne L’Huillier és Krausz Ferenc kapták. Kutatásaik a kvantummechanika és a fázisátalakulások területén jelentős hatással voltak a modern fizika fejlődésére, különösen a kondenzált anyagok tudományában.

Hétfőn az orvostudományi Nobel-díjat két amerikai biológus, Victor Ambros és Gary Ruvkun kapta. Felfedezték a mikroRNS-eket, amelyek kulcsszerepet játszanak a gének szabályozásában. Ez a munka új utakat nyitott a sejtek működésének megértésében, és alapvető fontosságú a betegségek, különösen a rákos elváltozások kutatásában. Tavaly ilyenkor Karikó Katalin magyar biokémikus kapta kollégájával, Drew Weissmannel megosztva az orvosi Nobelt az általuk kifejlesztett mRNS-technológiáért, amely lehetővé tette, hogy a 2019-ben kitört koronavírus-világjárvány ellen azelőtt ismeretlen gyorsasággal fejlesszenek ki új oltóanyagot, és emberi életek millióit mentsék meg.

Mint arról a Magyar Nemzet már beszámolt, ez a hét a Nobel-díjakról szól. A következő napokban sor kerül a kémiai (szerdán), az irodalmi (csütörtök), a béke- (péntek) és a közgazdasági (hétfő) díjak odaítélésére is,

ezek közül a magyar esélyesek leginkább az irodalmi kategóriában tűnnek fel.

Az irodalmi Nobel-díj kapcsán minden évben felmerül Krasznahorkai László és Nádas Péter neve, akik hosszú ideje a magyar irodalom nemzetközi szinten is elismert alakjai. Rendszeresen szerepelnek az esélyesek között, néhány fogadóirodánál az oddsok szerint lehet tippelni a lehetséges nyertesre.

Borítókép: John J. Hopfield és Geoffrey E. Hinton, az idei fizikai Nobel-díjasok (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.