Mínusz 16 fokot mértek a Bükkben

Az őszi talajfagy is megérkezett.

2024. 10. 21. 12:14
Újabb hidegrekord dőlt meg.

Mohos-töbör mikroklíma kutatás, ME Földrajz-Geoinformatika Intézet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány nappal a legutóbb mért mínusz 14,5 fokos hidegrekord után még fagyosabb volt a hajnal a Bükkben,

a Mohos-töbörben ugyanis mínusz 16 fokig csúszott le a hőmérő higanyszála hétfőre virradó éjszaka.

A Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézetének közlése szerint a léghőmérséklet már este fél nyolc magasságában mínusz tíz fok alá zuhant, majd a késő hajnali órákban érte el a mínusz 16 fokos minimumértéket.

Az idei ősz hatodik, az idei október ötödik zord napján van túl a Zsidó-rét jelentős része, így a Mohos-töbör is. A töböralji állomás adatai alapján az elmúlt öt nap tízperces átlagából számított napi átlaghőmérséklet nulla fok alatt volt, 18-án a napi átlag mínusz 5,6 fok volt.

A jelenleg zajló nyugodt periódus során még számíthatunk hasonlóan zord értékekre a fennsíkon, hiszen anticiklonális, jellemzően nyugodt időt vetítenek előre az időjárási modellek, bár talán magasabb felhősödési hajlammal, de ez majd kiderül – közölték a kutatók. Arról is beszámoltak, hogy az első őszi talajfagy is beállt, mínusz 0,4 fokot rögzített a talajhőmérő szenzor mínusz öt centiméteren.

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: ME Földrajz-Geoinformatika Intézet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.