Navracsics Tibor: Békés vármegye a nyertese lesz a Versenyképes járások programnak

Komoly lehetőségeket tartogat a vármegyének az élelmiszeripar újrafejlesztése; valamint a térség együttműködése a szegedi egyetemmel.

Forrás: MTI2024. 10. 16. 16:24
NAVRACSICS Tibor
Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter (Fotó: MTI/Lakatos Péter)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Békés vármegye a nyertese lesz a Versenyképes járások programnak, mivel valamennyi járás esetében a költségvetés kiegészíti 250 millió forintra az iparűzésiadó-növekményt, amelyre a járások pályázhatnak – mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter szerdán Békéscsabán.

Navracsics Tibor sajtótájékoztatón közölte, a jövő januárban induló program célja a területi egyenlőtlenségek csökkentése. Hozzátette, hogy szeretné, ha fejlesztési és üzemeltetési célokra is pályázhatnának majd a járások.

Békés vármegyében is azt tapasztalja, mint az ország többi részében: elementáris igény mutatkozik az alap-infrastruktúra fejlesztésére, ezért szeretné, ha megengedő és rugalmas lenne a pályáztatás. A tárcavezető a bő egy hete bemutatott programról szólva emlékeztetett: a 2025-ös iparűzésiadó-növekmény nagyjából a feléből létrehoznak egy pályázati alapot, amelyet a központi költségvetés járások esetén kiegészít 250 millió forintra, megyeszékhely-központú járások esetén pedig 500 millióra, amennyiben a növekmény nem éri el ezt az összeget. Emiatt Békés vármegye valamennyi járása jól jár a programmal – húzta alá.

Kifejtette, hogy a megpályázható célokról járási fejlesztési fórumokon egyeztetnek, amelyeknek tagjai az önkormányzati hivatallal rendelkező települések polgármesterei, elnöke pedig a vármegyei önkormányzat elnöke lesz. Megyeszékhely-központú járás esetén a megyei jogú város polgármestere lesz az elnök, a megyei közgyűlés elnöke a társelnök. A fórumokhoz az országgyűlési képviselők is csatlakozhatnak. Kérdésre válaszolva Navracsics Tibor elmondta, egyeztettek Békés vármegye kitörési pontjairól is.

Úgy látja, hogy a közlekedési infrastruktúra fejlesztése fontos; mint mondta, ebben benne van a vasúti, a közúti és reményei szerint a közeljövőben a reptér fejlesztése is. Komoly lehetőségeket tartogat a vármegyének az élelmiszeripar újrafejlesztése, továbbá a térség együttműködése a szegedi egyetemmel.

Utóbbi minőségi munkaerőt és minőségi fogyasztói réteget teremthet, amely szintén hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez – fejtette ki. A korábbi, nagytérségi fejlesztési elképzelésekről szólva elmondta: Békés vármegye sokkal nagyobb perspektívák elé nézhetne, ha Románia csatlakozna a schengeni térséghez, valamint Szerbia belépne az EU-ba. Ez kiszabadítaná Békés vármegyét a periferiális szerepből, és ismét közlekedési-gazdasági csomóponttá válhatna.

A miniszter úgy fogalmazott, reméli, hogy Románia most már a nagyon közeli jövőben csatlakozik a schengeni övezethez. Navracsics Tibor elmondta, az általa hétfőn egyéni képviselői indítvány formájában benyújtott törvényjavaslatról is egyeztetett Békéscsabán, amely a polgármesterek fizetését rendezné. Elmondta, hogy reményei szerint jövő hétfőn elkezdődhet a törvénytervezet általános vitája.

Takács Árpád főispán a sajtótájékoztatón elmondta, a közigazgatási és területfejlesztési miniszter először a járási hivatalok vezetőivel találkozott; majd a dél-alföldi gazdaságfejlesztési zóna kormánybiztosával, Bányai Gáborral és a négy vármegyei országgyűlési képviselővel egyeztettek egyebek mellett a kitörési pontokról és a demográfiai helyzetről. Ezt követte a polgármesterekkel való egyeztetés.

Borítókép: Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter (Fotó:MTI/Lakatos Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.