Nemsokára eljöhet a magyar feldolgozóipar reneszánsza

Boldogok a sajtkészítők? Termelési és feldolgozói oldalon is jön támogatás.

Forrás: Világgazdaság2024. 10. 28. 6:32
A Cserpes Sajtműhely termékei
Illusztráció Forrás: Facebook / Cserpes Tejivó
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegyzett tőke megoszlása alapján a tejfeldolgozó, tejtermékgyártó cégek 58 százaléka volt magyar tulajdonban, ami azt jelenti, hogy növekedett a külföldi tőke aránya a szakágazatban – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összefoglalójából, amelyben az is szerepel, hogy a tejtermékgyártás dinamikusan fejlődik Magyarországon. A tejfeldolgozásban számszerűleg a mikrovállalkozások vannak többségben, azonban a nyolc legnagyobb cég termelése a tejfeldolgozás több mint nyolcvan százalékát fedi le.

A Világgazdaság szerint, az agrárkormányzat célkitűzését tekintve – amely szerint Magyarországról nem alapanyagot kellene exportálni, hanem itthon előállítani a magasabb hozzáadott értékű terméket – biztató, hogy az elmúlt években több vállalkozás kezdett bele a tejfeldolgozásba. Ezen belül is a sajtkészítés bővült a legnagyobb mértékben a kézműves, illetve kisipari feldolgozás növekedése révén. Ehhez a támogatások is jelentős mértékben hozzájárultak. 

Tejhasznú tehéntartásra például tavaly 15,2 milliárd forintot folyósítottak, nemzeti tejtámogatásra kilencmilliárd, az iskolatejprogram támogatására pedig 2,2 milliárd forint jutott.

Az új üzemek indítása mellett a nagy cégek közül többen új termékvonalat építettek, emellett számos olyan fejlesztést hajtottak végre, amellyel kapacitásnövekedést értek el, illetve új termékekkel léptek piacra. A másik oldalon pedig voltak olyan cégek, amelyek abbahagyták a termelést.

A felmérés szerint a tejfeldolgozáshoz tartozó hűtőtárolók műszaki kapacitása, befogadóképessége 17,1 ezer tonna volt, és ezek kapacitásának kihasználásában jókora különbségek voltak. 

A pasztőrözőberendezések súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsága 39,6 százalék volt 2023-ban, 2,1 százalékponttal magasabb, mint 2020-ban.

A pasztőrözőberendezések 52,3 százaléka nem érte el a negyvenszázalékos kihasználtságot, és csupán az üzemegységek ötödénél haladta meg a termelés a hatvanszázalékos kapacitáskihasználtságot. 

Az is változás volt 2023-ban 2020-hoz képest, hogy a feldolgozott mennyiség 36 millió literrel csökkent. A beérkezett adatok szerint 2023-ban 772 200 liter tejet pasztőrözhettek volna egy óra alatt, UHT tejből 120 600 litert, míg tejszínből 36 400 litert állíthattak volna elő az adott gyártóvonalon óránként. Az utóbbi körülbelül a felére esett vissza 2020-hoz képest.

Nőtt viszont a natúrsajt-gyártás, óránként 29,9 tonnára, ami 2020-hoz képest öt tonnával több, és abból adódik, hogy tavaly több új cég kezdett bele a sajtkészítésbe Magyarországon. 

Az egy óra alatt előállított tejkészítményekből a vaj 5,8, a vajkrém 8,9 tonnával vette ki a részét a tej feldolgozásakor. Túróból húsz tonna előállítására voltak képesek a hazai termelők egy óra alatt 2023-ban. A savanyútej és savanyútejszín-készítményeket gyártó vonalak súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsága 34,3 százalék (a legjobb öt cégnél 40,9 százalék) volt 2023-ban. A gyártóvonalra az alacsonyabb kihasználtság jellemző, mivel a savanyútej- és tejszínkészítményeket gyártó üzemegységek csaknem hatvan százalékának a kihasználtsága nem érte el a negyven százalékot. A savanyútej- és tejkészítményt gyártók csupán nyolc százalékának kapacitáskihasználtsága esett a nagyon magas kategóriába, nyolcvan százalék fölé 2023-ban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.