Összecsapott a maradék koncon a Momentum és a Párbeszéd

A két párt egy önkormányzati mandátumért csapott össze.

2024. 10. 02. 15:17
VÁRADINÉ NASZÁLYI Márta
Budapest, 2023. december 13. V. Naszályi Márta (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), az I. kerület polgármestere sajtótájékoztatót tart a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt a Városházán 2023. december13-án. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A holnapi napon egy olyan személy is leteszi a képviselői esküjét az I. kerületi önkormányzatban, akire nemcsak a választók mondtak nemet, de a korábbi szövetségesei is” – írta közösségi oldalán Gelencsér Ferenc, a Momentum bukott pártelnöke. A politikus azért támadt rá az I. kerület bukott polgármesterére, V. Naszályi Mártára, mert állítása szerint az ígéreteivel ellentétben felvette a mandátumát. 

V. Naszályi Márta a közös indulás előtt azt az ígéretet tette az együtt induló ellenzéki pártoknak, hogy amennyiben nem nyeri meg a választást, úgy nem veszi fel a listás mandátumát. Holnap esküt tesz

– írta a politikus. 

A válaszra nem kellett sokat várnia Gelencsérnek, a kommentszekcióban ugyanis megjelent V. Naszályi Márta, aki azt írta, 

Kérlek, Feri, ne hazudj! Te is tudod, hogy nem tettem ilyen ígéretet. Sajátos, hogy úgy érzed, éppen te vagy az, akinek az I. kerületi helyzetről moralizálnia kell.

Az elmúlt időszakban számos kritika érte V. Naszályi Mártát, aki június 9-én csúfos vereséget szenvedett Böröcz László kormánypárti polgármesterjelölttől. 

Az egyik ilyen eset volt, hogy az LMP az I. kerületben kiszállt a baloldali összefogásból. 

V. Naszályi Márta polgármester a saját szabályai szerint gyakorolja a rábízott közhatalmat, aki ellentmond neki, azt megfenyegeti, a kompromisszumot nem ismeri. Csak saját magának köszönheti, hogy 2022-ben elvesztette a kerületben a többségét

 – nyilatkozta a Várnegyed.hu oldalnak Kovács László György LMP-s kerületi képviselő. Emlékeztetett rá, hogy 2019-ben az ellenzéki pártoknál összefogáspárti volt a hangulat az önkormányzati választáson, ennek kereteit az I. kerületben V. Naszályi határozta meg. Kovács László György szerint nagy ígéretek hangzottak el a kerület fejlődésével kapcsolatban. A koalíciós megállapodásban szerepelt a közparkok felújítása, a turistabuszok parkolásának megoldása és a műemléki környezetben lévő lakások tulajdonba adása is. 

Ezekben, a kerület polgárait érintő legfontosabb ügyekben azonban nem történt semmilyen változás 2022-ig

 – hívta fel a figyelmet a politikus, aki kitért arra is, hogy a pandémia alatt ismerhették meg a koalíciós képviselők, hogyan gyakorolja a hatalmat a polgármester.

A koalíciós képviselők javaslatait figyelmen kívül hagyta. Felhívtuk a figyelmét a szabálytalan „válságkezelő” kifizetésekre és a felduzzasztott tanácsadói körre. Tett ígéreteket a változtatásra, de ezeket soha nem tartotta be. Viszont aki ellentmondott neki, azt megfenyegette, bepanaszolta a képviselőt az adott koalíciós párt elnökénél, ezzel is zsarolva őket. Senkivel szemben sem ismerte a józan kompromisszumot

 – tette hozzá.

Nem ez az első kritika, ami V. Naszályi Mártát a saját politikai táborából éri. Egykori momentumos alpolgármestere, Gelencsér Ferenc szerint a polgármester „nem a budaiaknak, nem a budaiakért politizál”, és a baloldali többség elvesztésének az is jelentős oka volt, hogy V. Naszályi erőből lép fel és nem egyeztet. Gelencsér úgy vélte, a budavári városvezetés több hibát is elkövetett, például rosszul kezelte a Ruszwurm-ügyet. (Gelencsér 2019 őszétől 2022 májusáig volt a kerület alpolgármestere, ezután országgyűlési mandátumot szerzett a Momentum képviselőjeként.) Az I. kerület LMP-s országgyűlési képviselője, Csárdi Antal pedig úgy fogalmazott: V. Naszályit tartja hosszú idő óta a legrosszabb városvezetőnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.