Péterffyék terve nem jött be, új korszak kezdődik Pécsen

Megtartotta alakuló ülését az új közgyűlés.

2024. 10. 15. 14:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megalakult Pécs új közgyűlése. Az alpolgármesterek megválasztására és a szervezeti és működési szabályzat módosítására tett polgármesteri javaslatokat a testület nem támogatta, így Péterffy Attila terve nem jött be – számolt be a Baranya Vármegyei Hírportál.

Az alakuló ülés ünnepélyes része után a polgármester javadalmazásáról döntöttek, ami formalitás volt, hiszen a törvényben rögzített összeget kaphatja, ami alapján Péterffy nyelvizsgapótlékkal együtt bruttó 1,3 milliót forintot keres továbbra is, valamint 195 ezer forint költségtérítésre lehet jogosult havonta.

 

Elbukott a Gyurcsány-vonal

Sor került az alpolgármesterek megválasztásának napirendjére, ami titkos szavazással zajlott le. Ennek lényege, hogy a képviselők szavazólapokon, külön erre az alkalomra felállított fülkékben voksolhatnak. Péterffy Attila továbbra is ragaszkodott az amúgy kisebbségbe szorult csapatának figuráihoz, a külsős MSZP-közeli és a DK-s alpolgármesteréhez, Ruzsa Csabához és Zag Gáborhoz.

A titkos szavazáson egyik alpolgármester-jelölt sem kapta meg a többséget, Ruzsa Csaba 11, Zag Gábor 12 szavazatot szerzett, így a testület nem választott alpolgármestert az ülésen. A szervezeti és működési szabályzat módosításait sem fogadták el a képviselők.

Csizmadia Péter, a Fidesz–KDNP–ÖPE vezetője felhívta a figyelmet, hogy a választások óta eltelt 128 nap teret engedett a leköszönő baloldali többségnek arra, hogy „akadályokat gördítsen a megválasztott képviselők elé, béklyókat kössön lábukra, (…) repedést ütve ezzel a pécsiektől kapott bizalom törékeny felépítményén”.

A választók azt üzenték, hogy Pécsen változásra van szükség, a polgármesternek azonban ez a 128 nap sem volt elég arra, hogy olyan alpolgármestereket jelöljön, akiknek felelősen bizalmat lehetne adni. Ez kizárólag Péterffy Attila felelőssége

– mutatott rá Csizmadia Péter. Szerinte ahhoz, hogy Pécs visszaszerezze rangját mind gazdasági és kulturális értelemben, változásra van szükség. – Nem mehetnek úgy a dolgaink, mint az elmúlt fél évtizedben – jelentette ki a politikus.

Borítókép: Péterffy Attila, Pécs polgármestere (Forrás: Hír TV)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.