Saját szavazóit is elárulná a hatalomért Vitézy Dávid

Az egykori főpolgármester-jelölt a kormánypárti szavazóinak elárulásával kerülne a hatalom közelébe.

2024. 10. 03. 17:18
Budapest, 2024. június 10.
Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület fõpolgármester-jelöltje beszédet mond az önkormányzati választási eredményváró rendezvényén Budapesten 2024. június 10-én.
MTI/Balogh Zoltán
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A jelenlegi helyzet nagyjából úgy néz ki, hogy van Karácsony Gergely, aki most a két gyurcsányos zoknijából az egyiket lecserélte egy Magyar Péter-es zoknira, ott van Magyar Péter, és sajnos Vitézy Dávid, amit nagyon nehéz nem árulásnak minősíteni” – mondta el a közösségi oldalán közzétett videójában Szentkirályi Alexandra. 

Amikor Vitézy Dávid elindult ezen a választáson, és én tettem egy lépést hátra, rengeteg fideszes szavazó Vitézy Dávidra húzta az X-et. Ezt abban a szellemben tette mindenki, hogy Vitézy Dávid azt ígérte, Karácsony Gergelyt fogja leváltani, és nem a főpolgármester helyettesét

– mondta el a Fidesz–KDNP frakcióvezetője, majd hozzátette, biztos, hogy Vitézy Dávidnak az a szíve vágya, hogy főpolgármester-helyettessé váljon. 

A rendkívül szoros önkormányzati választási eredmények után nyilvánvalóvá vált, hogy Karácsony Gergely csak súlyos kompromisszumok árán lesz képes többséget teremteni maga mögött a Fővárosi Közgyűlésben. Ennek érdekében a nyáron megindultak a tárgyalások Magyar Péter, Vitézy Dávid, Karácsony Gergely és Kovács Gergely között. Ennek eredményeként szeptember közepére a sajtóban terjedő információk szerint egy baloldali nagykoalíció képe kezdett kirajzolódni, amelyben kulcsszerep jutott a Magyar Péter vezette Tisza Párt frakciójának. 

Fővárosi közgyűlés grafika.
A Fővárosi Közgyűlés összetétele.

A pozíciók felosztásával kapcsolatban azonban már meggyűlt a baloldali frakciók baja, ugyanis több csoportosulás, a Demokratikus Koalíció, a Tisza és a Kutyapárt is kijelentette, nem delegálnak jelölteket főpolgármester-helyettesnek. 

Ekkor jött igazán képbe Vitézy Dávid és az általa uralt háromfős frakció. Magyar Péter és az általa irányított tízfős frakció ugyanis saját jelölt híján az egykori főpolgármester-jelölt elkötelezett támogatójává vált. Később pedig maga Magyar Péter is kiemelte, a frakciója egyetlen, az előző ciklusban főpolgármester-helyettesként dolgozó politikust sem hajlandó megszavazni. 

Így pedig az a helyzet állt elő, hogy összefonódott a Tisza Párt és Vitézy Dávid jövője. Karácsony Gergely hétfőn interjút adott a Telexnek, amiben elmondta, akkor támogatná, hogy Vitézy Dávid legyen a városfejlesztési főpolgármester-helyettes, ha cserébe a pártok megszavazzák Kiss Ambrust általános helyettesnek.

Korábban azonban a Tisza Párt közölte, erre nem hajlandó. Éppen ezért Karácsony Gergely kijelentései alapján a holnapi Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén Karácsony nem tesz javaslatot a főpolgármester-helyettes személyére. Így a fővárosi önkormányzat főpolgármester-helyettes nélkül, a jogszabályokat be nem tartva kezdhet neki az új ciklusnak. 

Mindeközben azonban fennmarad a kialakult patthelyzet, amely szerint a Tisza Párt nem hajlandó megszavazni Kiss Ambrust főpolgármester-helyettesnek, Karácsony Gergely pedig nem jelöli Vitézy Dávidot a pozícióra, amíg nem kap garanciákat Kiss megszavazására. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.