Egyelőre nem lesz Budapestnek főpolgármester-helyettese

Karácsony Gergely egy ma tartott sajtótájékoztatón elmondta, a pénteken tartandó Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén nem tesz javaslatot a főpolgármester-helyettesek személyére.

2024. 10. 01. 13:41
HZ1_8664
20240131 Budapest A Fővárosi Közgyűlés ülése fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet képen: Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes, Karácsony Gergely főpolgármester Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új önkormányzati ciklus első napján sajtótájékoztató tartott Karácsony Gergely főpolgármester. A politikus többek között arról számolt be, hogy a politikai helyzethez igazodva a nyáron megpróbálták kialakítani annak az együttműködésnek a kereteit, amellyel Budapest hatékonyan működhet.

Ennek érdekében október 4-ére meghirdették az első Fővárosi Közgyűlést, amellyel kapcsolatban Karácsony Gergely bejelentette, 

a pénteki alakuló ülésen nem tesz javaslatot főpolgármester-helyettes megválasztására.

A főpolgármester-helyettes megválasztásával kapcsolatban Karácsony nyilvánvalóvá tette, hogy kizárólag akkor tudja elfogadni Vitézy Dávid jelöltségét, hogyha vele együtt megszavazzák Kiss Ambrust is főpolgármester-helyettesnek újabb öt évre. Karácsony Gergely kiemelte, Kiss Ambrus a mai naptól hivatali hivatali főigazgatóként dolgozik a városházán, ennek keretében pedig pontosan ugyanazokkal a jogkörökkel fog továbbra is rendelkezni, mint főpolgármester-helyettesként 2019 óta.

Pozitívum, hogy a Tisza Párt hajlandó tanácsnokokat jelölni két kulcsterületen is

 – tette hozzá Karácsony, majd kiemelte, ezzel megerősítést nyert, hogy Magyar Péter és pártja megváltoztatta az álláspontját és hajlandó felelősséget vállalni Budapest vezetésében. A főpolgármester elmondta, a választás eredménye azt mutatja, hogy a következő ciklusban más politikára, jobb munkára lesz szükség. 

Karácsony engedett, jogköröket vonnak el tőle

A főpolgármester emellett bejelentette, javaslatot tesznek egy új Szervezeti és működési szabályzat megszavazására, amelynek eredményeként a Fővárosi Közgyűlés képviselőihez kerülne számos jogkör. 

A Fővárosi Közgyűlés tagjai hosszabban mondhatják majd el a véleményüket, növeljük a tiszteletdíjakat, illetve nagyobb csapatot biztosítunk a képviselők számára

– mondta el Karácsony, majd hozzátette, összesen 19 jogkört fognak a közgyűlés által választott bizottságok kezébe adni. A sajtótájékoztatón Karácsony Gergely kiemelte, már az alakuló ülésen javaslatot tesz egy konkrét ügyben is. Ez pedig az Iványi Gábor féle hajléktalanellátó intézményekről szól. A főpolgármester arra fog javaslatot tenni, hogy a fővárosi önkormányzat fenntartóként vegye át az intézmények működtetését. 

Újságírói kérdésre válaszolva a főpolgármester elmondta, nagyjából fél év kell ahhoz, hogy egy bírósági döntés alapján a fővárosi kormányhivatal kijelölhessen egy főpolgármester-helyettest. Azonban Karácsony Gergely kiemelte, reményei szerint erre nem fog sor kerülni. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.