Sára Botond lemondott mandátumáról, összeállt a Fidesz–KDNP csapata

Összeállt a Fidesz–KDNP végleges fővárosi frakciója, Sára Botond fővárosi főispán és Sinkovics Krisztián Ádám leköszönő soroksári alpolgármester helyett, Gulyás Gergely Kristóf és Szepesfalvy Anna csatlakozott a kormánypárti tízfős csapathoz. A fővárosban pénteken tartják az alakuló közgyűlést, ám most úgy tűnik: több személyi kérdés nyitott marad, ha Karácsony Gergely nem tud péntekig megállapodni a lehetséges szövetségeseivel.

2024. 10. 01. 11:36
Fotó: BARANYAI ATTILA Forrás: Facebook/Sára Botond
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma, azaz kedden Gulyás Gergely Kristóf budavári önkormányzati képviselő és Szepesfalvy Anna budafoki politikus is felvette a képviselői mandátumát, csatlakoztak a kormánypárti tízfős csapathoz. 

Sára Botond fővárosi főispán és Sinkovics Krisztián Ádám soroksári alpolgármester lemondtak mandátumukról. 

Az előbbi politikus továbbra is a Budapesti Kormányhivatalt irányítja majd.

A Fidesz–KDNP frakcióját Szentkirályi Alexandra vezeti, Böröcz László, az I. kerület új polgármestere, Janó-Veilandics Franciska, Szalai Piroska, Szécsényi Dániel, Havasi Zoltán, Radics Béla, Bőjthe Péter és az új csatlakozók, Gulyás Gergely Kristóf és Szepesfalvy Anna alkotják a frakciót.

Szentkirályi Alexandra kedd reggel már be is jelentette az általa vezetett frakció első javaslatait, amely szerint a rend és a biztonság, a hajléktalanság, valamint a városi tisztaság terén szeretnének gyorsan javítani Budapest állapotán.

A pénteki fővárosi alakuló közgyűlés tartogatja a legnagyobb izgalmakat, ugyanis Karácsony Gergely főpolgármester egyelőre nem tudott megegyezni a helyetteseiről, Budapest első embere mindössze hét mandátumhoz jutott, amely a 33 fős közgyűlésben jelentős kisebbséget jelent. A Fidesz mellett a Tisza Párt adja a második legnagyobb frakciót, szintén tíz fővel. Vitézy Dávid egyesülete az LMP-vel való szövetségben és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt három-három mandátumot szerzett.

Mint a Magyar Nemzet megírta: az alakuló ülésen többek között a főpolgármester-helyettes pozíciója is betöltetlen maradhat. Ennek eredményeként pedig Karácsony Gergely egy személyben fogja ellátni a teljes kabinet munkáját. Ennek azért is lehetnek komoly következményei, mert Karácsony Gergely általános főpolgármester-helyettesének, Kiss Ambrusnak is megszűnik a munkaviszonya. 

A politikusról az elmúlt években számos alkalommal jelentek meg információk arra vonatkozóan, hogy a főpolgármester helyett kormányozza a városházát.

Karácsony Gergely azonban úgy tűnik, valóban pótolhatatlannak tartja Kiss Ambrust. A Telexnek adott interjújában a főpolgármester elmondta: ha a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a pártok nem szavazzák meg Kiss Ambrust főpolgármester-helyettesnek, akkor is pontosan ugyanazokat a feladatokat fogja ellátni, mint eddig, csak a hivatal főigazgatójaként. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.