Több száz ember életét mentették meg a magyar vízimentők + videó

A vízimentők hajóit 341 alkalommal riasztották a nyári szezonban.

2024. 10. 11. 17:02
BPM_20210826 (9)

20210826Balaton Fotó Bach Máté (BPM)Magyar Nemzetképen:  Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ)
illusztráció Fotó: Bach Máté
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vízimentők hajóit 341 alkalommal riasztották a nyári szezonban, és összesen 290 bajbajutottat mentettek ki a mély vízből – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata. Az idei nyáron 54 helyszínen láttak el vízimentő szolgálatot, összesen 370 munkatársuk vett részt a szezon strandi feladatainak ellátásában, 6576 szolgálati napot dolgoztak napi 10-12 órában, és 3497 embert láttak el könnyű sérüléssel.

Ötven esetben eszközmentést is végeztek, egyebek mellett felborult, elsüllyedt vitorlásokat emeltek ki vagy műszaki hibás járműveket vontattak kikötőbe. 

Az emelt szintű mentőegységeknek 114 esetben kellett beavatkozniuk, a sürgősségi mentőhajók 48, a mentőtiszti autók 47, az esetkocsik pedig 19 esetben nyújtottak emelt szintű ellátást bajbajutottaknak.

Például a Balaton-átúszást, a Balaton-átevezést, a Kékszalag vitorlásversenyt és a Kispingvin Sportegyesület gyermek vízilabdázóinak hosszában történő Balaton-átúszását is biztosították.

Prevenciós programjukban két újabb balatoni strandon helyeztek ki mentőmellényállványt, 23 helyszínen tartottak baleset-megelőzési bemutatót és újraélesztés-oktatást, valamint 85 mentőövtáblát helyeztek ki a strandolók biztonsága érdekében, ezenkívül kilenc vízimentő-tanfolyamot is tartottak, amelyeknek köszönhetően 111 új vízimentő lépett szolgálatba.

A vízimentők az őszi-téli időszakban már a jövő nyárra készülnek, ami a felszerelésük karbantartását, pótlását, fejlesztését, valamint kollégáik képzését jelenti. Célként fogalmazták meg, hogy a Balaton legyen Európa legbiztonságosabb tava.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.