Újabb tíz Gidrán érkezett Tatára + fotók

A Honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként háromszáz darab Gidránt kap a magyar haderő.

2024. 10. 02. 12:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkezett újabb tíz Gidrán harcjármű Tatára, a Klapka György laktanyába – adta hírül a Honvédelmi Minisztérium. Mint írták, az új eszközöket a Magyar Honvédség (MH) megújuló tüzérsége, a vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztály katonái veszik birtokba.

Forrás: Honvédelem.hu

Mint írták, a Nurol Makina törökországi hadiipari vállalat által gyártott, hazánkban Gidrán névre keresztelt Ejder Yalçın járművek új képességeket jelentenek, hiszen különféle típusai mobil tűzvezetőpontként, figyelőpontként, illetve üteg- és szakaszparancsnoki pontként is alkalmazhatók. Ezek az új, többcélú moduláris páncélozott harcjárművek növelik az alegységek manőverképességét műveleti feladatok végrehajtásában.

A modern, robbanásvédett külső és belső kialakítású, 14 tonna önsúlyú Gidrán 5,8 méter hosszú, 2,5 méter széles és 2,5 méter magas, így repülőgéppel szállítható. 

A 8900 köbcentiméteres motorral felszerelt, négykerék-meghajtású jármű óránként akár 120 kilométeres sebességgel is képes haladni. Jó útviszonyok mellett egyetlen üzemanyag-feltöltéssel 700 kilométert tud megtenni.

Forrás: Honvédelem.hu

A Honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként háromszáz darab Gidránt kap a magyar haderő. Ez része a Magyar Honvédség technológiai és kultúraváltásnak, amelynek az a célja, hogy szükség esetén a modern, innovatív, bátor és felkészült haderő megvédje Magyarországot, az ország állampolgárait.

Borítókép: A Magyar Honvédség új Gidránjai (Forrás: Honvédelem.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.