Véres, vírusos ampullák szórodtak szét Mosonmagyaróvártól Esztergomig + videó

A hatóság felhívta a figyelmet arra, a kémcsövek fertőzőek lehetnek, tilos hozzájuk nyúlni.

Forrás: Kisalföld, Tények2024. 10. 09. 10:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vérmintákat és Hepatitis vírust is tartalmazó kémcsöveket szállító teherautó indult útnak kedden a mosonmagyaróvári Karolina Kórházból, a veszélyes hulladéknak számító rakomány eddig tisztázatlan okokból elkezdett potyogni a raktérből – hívta fel a figyelmet a Kisalföld. Mint írták, Mosonmagyaróvártól Esztergomig szóródtak mindenfelé a vérampullák az 1-es főútra és 10-es főútra.

A Tények beszámolója szerint

miután az kiderült, hogy a rakomány egy rész kiszóródott, azonnal elkezdődött az út megtisztítása. Gumikesztyűben kezdték felszedni az összetört ampullákat és utcaseprő gépekkel takarítani a szilánkokat.

A veszélyes anyagok kiömlése miatt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelem indított vizsgálatot. Schreindler Ágnes szóvivő a Tényeknek elmondta, hogy a veszélyes áru közúti szállításának szabályai megszegése miatt az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltség munkatársai hatósági eljárásban vizsgálják az esetet. 

Forrás: Tények

A Tények megkeresésére a Nemzeti Népegészésgügyi és Gyógyszerészeti Központ elmondta, hogy az úttestre borult vérszállítmány eltakarítása különleges eljárásokat igényel az esetleges fertőzésveszély és az egyéb biológiai kockázatok miatt. Kitértek arra is, 

 a terület lezárása után klór alapú fertőtlenítőszerrel kell eltávolítani a vért, majd nagynyomású vízzel alaposan át kell mosni az utat a maradék szennyeződések eltávolítása miatt.

 A népegészségügyi központ azt is kifejtette, hogy az út mellett élő lakosság vagy a közlekedők nincsenek veszélyeztetve, kivéve, ha a törött csövek összeszedése során megsértik magukat.

A mosonmagyaróvári Karolina Kórház közleményt adott ki a kedd reggel történtekkel kapcsolatban. Többek között arról is írnak, hogy a kórház dolgozói mulasztást nem követtek el. Közlésük szerint az esetben érintett vérmintákat az elmúlt napokban vették le, ezek feldolgozása már megtörtént, így egyetlen betegük vérvételi eredménye sem veszett el.  A veszélyes hulladékot szállító külsős céggel a kapcsolatot felvették, az eset körülményeinek tisztázása folyamatban van − írták.

 

Borítókép: Az egyik kiszóródott ampulla (Forrás: Tények)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.