Hivatalos: szennyvíz került a Balaton vizébe, ezért kellett bezárni az egyik népszerű strandot

A szakemberek szerint veszélyben lehet a következő szezon is.

2024. 10. 09. 8:48
Hőség - Fürdőzők a Balatonban
Illusztráció Fotó: MTI/Vasvári Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Balatonba jutó szennyvíz forrását a napokban sikerült feltárni és megszüntetni, a problémát csőcserével azonnal megszüntetni, de végleges megnyugvást a következő hetek vízminta-elemzéseinek eredménye hozhat az ügyben” – fogalmazott a HírBalaton megkeresésére Vasas Gábor, a tihanyi kutatóintézet vezetője.

A szakember felidézte, Tihany Somosi szabadstrandját a szezon végén kellett bezárni, a vízben található magas számú E. coli (Escherichia coli) miatt, a baktérium jelenléte ugyanis szennyvíz vagy szennyezett talajvíz megjelenésére utal. „Ha az elkövetkezendő hetekben, hónapokban nem oldódik meg a probléma, az a jövő szezonban nagyon kellemetlenül fogja érinteni mind a Tihanyi-félszigetet, mind a füredi részt, sőt az egész keleti medencére hatással lesz” – hívta fel a figyelmet.

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet a veszprémi kormányhivatallal közösen lokalizálta, mely területről érkezett a tóba a szennyezett víz, de a pontos forrását és okát jó ideig nem tudták. Az igazgató beszélt arról is, hogy a találgatások során elindult egy vádaskodás a horgászokkal, vitorlázókkal, hajósokkal szemben, amit túlzásnak nevezett, ugyanakkor hangsúlyozta, ezt a kört kiemelten érinti az a tény, hogy a Balaton hőmérsékletének emelkedése miatt a higiéniára sokkal jobban oda kell figyelni, mint eddig.

„Egészen más, amikor a szennyvíz vagy akár bármilyen más szennyeződés egy 30-35 fokos vízbe kerül bele, mint amikor a 18-23 fokos vízbe” – hangsúlyozta előadásában. Hozzátette, a melegebb víz sokkal jobban kedvez az úgynevezett heterotróf, vagyis részben szennyvizekben felelhető, fekáliával táplálkozó baktériumok szaporodásának.

Úton a hosszú távú megoldás

A térség egyik visszatérő problémája a túlkoros csőrendszer, a Közép-Dunántúl ivóvízellátásának korszerűsítését 2022-ben kezdték előkészíteni. A Balaton és térsége ivóvízellátásának modernizációjához kapcsolódó, 3,2 milliárd forint uniós támogatásból megvalósuló projekt tervezése már megkezdődött, amit a kormány kiemelt beruházássá minősített 2023 elején.

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.