Spórolási kisokos karácsony után: három tipp, hogy ne kelljen annyi ételt kidobnunk

Magyarországon 2023-ban átlagosan fejenként 62 kiló élelmiszert dobtak ki az emberek a Nébih beszámolója szerint. Költséges, környezetet károsító rossz szokás az élelmiszerpazarlás – de néhány aprósággal az ünnepek alatt is tehetünk azért, hogy elkerüljük.

Forrás: Mindmegette2024. 12. 27. 17:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánkban az élelmiszer-pazarlás túlnyomó részét (82,51 százalék) a készételek, a friss zöldségek és gyümölcsök, valamint a pékáruk és a tejtermékek adják. Az elmúlt években javuló tendenciákról számolt be a Nébih, azaz csökkent az élelmiszerpazarlás, ám a 2023-as adatok romlást mutattak.

Sok esetben figyelmetlenek vagyunk

A pazarlás oka legtöbbször figyelmetlenségre, nem megfelelő tervezésre vezethető vissza. Ilyen lehet az, hogy a hűtő alsó polcára csúszik a felvágott, és megfeledkezünk róla, vagy hogy túl nagy adagot készítünk egy-egy ételből, amit végül senki nem kíván, így a kukában landol.

Karácsonykor mindenki főz, a főzést pedig nagy bevásárlás előzi meg. Végül tele hűtővel, kamrával, és remélhetőleg teletömött hassal ülünk a két ünnep között, próbálván kitalálni, hová is tegyük a minket körülvevő sok ételt.

Figyeljünk oda a helyes tárolásra!

A főtt ételeket minél hamarabb tegyük hidegre – meggyorsíthatja a hűtőbe kerülésig eltelt időt, ha az udvaron, erkélyen, ablakpárkányon várakozik az étel a konyhapult helyett. Az alapanyagokat a számukra legideálisabb helyre tegyük – krumplit sötétbe, almát hűvösre, salátát vizes rongyba stb. –  és figyeljünk arra, hogy az egymás romlását elősegítő élelmiszereket jól elkülönítsük! Amit pedig nem muszáj hűtőbe tenni, ne tegyük!

Érdemes az élelmiszereket, legyenek azok alapanyagok vagy főtt ételek, betenni a fagyasztóba.

A nagyobb mennyiségben megmaradt fogást félretehetjük későbbi családi összejövetelekre, de ha épp csak egy-egy adagra való maradt, azt is ugyanúgy érdemes bedobozolni. A rohanós munkanapokon jól jöhetnek majd ezek az egyadagos finomságok.

Újragondolás, újrahasználás

A karácsonyi menü maradékait új ételekként is felszolgálhatjuk, a Mindmegette ehhez több tippet is adott. A halászlevet például, ha sűrűségén némi tejfölös habarással módosítunk, pörccel gazdagon megszórt túrós csusza mellé kínálhatjuk. A maradék sült húsok legjobb felhasználási módja a hideg fogásokban rejlik. Egyrészt ideális és adalékmentes helyettesítői lehetnek bármilyen bolti felvágottnak, de az se gond, ha salátákban, tésztasalátákban folytatják a pályafutásukat. A bejgliből pedig készíthetünk sodós édességeket.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.