Véget ért a farsang, ezzel pedig megkezdődött a nagyböjt – hívta fel rá a figyelmet Rétvári Bence államtitkár a közösségi oldalán.
A Magyar Katolikus Egyház korábban közlemény formájában ismertette a hamvazószerda hagyományi hátterét. A keresztények ebben a bűnbánati időszakban a húsvét megünneplésére készülnek, a hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás segítségével.
Elődeink jóval szigorúbban vették
A közleményben kitért rá, a negyvennapos böjt a IV. századra vált általánossá a keresztény világban.
A XI. századig ez a bűnbánó gyakorlat jóval szigorúbban nézett ki: elődeink késő délutánig semmit sem ettek, húst, tejterméket és tojást pedig a böjti napokon egyáltalán nem fogyasztottak.
Napjainkra az egyház enyhített a böjti szabályokon, de hamvazószerdára és nagypéntekre szigorú böjtöt ír elő:
a 18 és 60 év közötti hívek lehetőleg csak egyszer étkezzenek és emellett még kétszer vehetnek magukhoz élelmet (hazánkban ez a szabály abban a formában honosodott meg, hogy csak háromszor lehet étkezniük és egyszer jóllakniuk).
E két napon és a nagyböjt többi péntekén az egyház arra kéri 14 évesnél idősebb tagjait, hogy a böjti fegyelem részeként ne fogyasszanak húst.