Hivatalosan is megkezdődött a fagylaltszezon szombaton a Balatonnál – közölte a Balatoni Turizmus Szövetség. Ez a helyi cukrászdák és vendéglátóhelyek számára a gazdasági élénkülés időszakát jelenti.
Idén ismét kapható például
a Balaton fagyija verseny tavalyi nyertes íze, a Balatoni mámor nevű diós-fügés fagylalt,
amelyből tavaly több mint húszezer gombócot adtak el.
A tavalyi verseny nyertese Vadócz Jenő, a balatongyöröki Promenád kávéház cukrásza, aki emellett kardamomos szilvasorbet-val, túrófagyival és meggyöntetes joghurtfagylalttal készül a szezonra.
A szervezet elnöke, Fekete Tamás elmondta: a múlt évi versenyen induló egyes cukrászdák forgalma átlagosan 15 százalékkal nőtt. A Balaton fagyija verseny nem csupán gasztronómiai esemény, hanem igazi turisztikai attrakció.
A régióban megrendezett, magas színvonalú kulináris fesztiválok, versenyek jelentősen hozzájárultak a turisztikai eredményekhez – emelte ki Princzinger Péter, a VisitBalaton365 ügyvezető igazgatója.
A Balaton tavaly 3,2 millió vendéget fogadott, ez 6,7 százalékos növekedést jelentett az előző évhez képest.
A látogatók 75 százaléka belföldről, 25 százaléka pedig külföldről érkezett.