Az Irgumburger-koncepció
Az alapterv az volt, hogy a nagy élelmiszerláncok boltjaiban a legolcsóbb sörök közül válogatva vizsgáljuk meg, megéri-e a minőségi helyett az olcsó sört vásárolni. A tesztre meghívtuk az Etyeki Sörmanufaktúra sörfőzőjét, Miksa Kendét, és a Unity Brewing söröző és főzde tulajdonos sörmesterét, Mátyus Tamást, aki a kóstoló helyszínét is biztosította. A vakteszt során alkoholfok szerint emelkedő sorrendbe tettük a söröket, és elrejtettünk két licenc sört (Löwenbräu, Steffl), egy újabban nagy hájpnak örvendő hazait (Kőbányai), valamint egy minőségibb cseh sört is a sorban (Primator Premium 12). Kíváncsian vártuk, hogy a két avatott szakember mit szól a felhozatalhoz, miközben mi is próbára tettük az ízlelőbimbóinkat. Négyünk pontjait átlagoltuk a vakteszten. A maximum 10 pont lett volna, a nagy szükségben még iható kategória alsó határát 4,5-5 pontban húztuk meg. Lássuk, elérte-e ezt valamelyik tesztsör!

Nagyüzemi sörfőzés
A kóstolás előtt egy gyártástechnológiai gyorstalpaló. A nagy sörgyárak a gazdaságosság jegyében az ún. HGB (High Gravity Brewing) eljárással készítik a söreiket. Főznek egy alap, magas szárazanyagtartalmú sörsűrítményt, amit megfelelően felhigítva készül el a különböző alkoholfokú és minőségű tucatsör. A felhasznált alapanyagok is fontosak. A kukoricát, mint pótanyagot sok termékből már elhagyták elhagyták már, de – mint azt Mátyus Tomi megvilágította – a drága árpamaláta helyett gyakran az ugyancsak takarmánygabona és a tengerihez hasonlóan olcsó sima árpa kerül a sörbe, ami szintén a jóárasítást erősíti. Az erjesztési folyamat szintén egy gyorsabb eljárás, mint a hagyományosan készülő lágerek esetében. Akár a gyorsan piacra kerülő kénezett boroknál, a gyorserjesztett söröknél is okozhatnak a nem megfelelően lebomlott vegyületek gyomorégést, fejfájást, másnapos érzetet.

Az élelmiszerláncok saját márkái, vagy a németesen csengő sörnevek a legtöbbször valamilyen lengyel, német esetleg délszláv óriásüzem egyentermékei, amelyek szinte csak a csomagolás tekintetében térnek el egymástól.