A bérgarancia-alapból fizették ki Bíró László munkavállalóit

Bíró nem fizette ki a munkabéreket, amikor pedig ezt a munkavállalók szóvá tették, akkor lelövéssel fenyegette meg őket.

2020. 09. 10. 10:14
null
Fotó: Beli Balazs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet birtokába került dokumentumok alapján a Bíró ­László által vezetett Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezet kényszertörlési eljárása során bérgarancia-biztos kijelöléséről döntött a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága, melyre a Gordius Consulting Zrt. lett kijelölve. A cég bekérte a megfelelő dokumentumokat a Hegyalja-Mix egykori dolgozóitól, akiknek munkáltatója tartozott a bérükkel. Ismeretes: a bérgarancia-támogatás iránti kérelem arra irányul, hogy a felszámolási vagy kényszertörlési eljárás hatálya alá került cégnek a munkavállalói felé fennálló, kifizetetlen bértartozásait a kormányhivatal a Nemzeti Foglalkoztatási Alap Bérgarancia Alaprészéből megelőlegezze, ha a felszámolás alatt álló gazdálkodó szervezetnek megfelelő összegű saját pénzügyi forrás hiányában erre nincs lehetősége. A lapunk birtokába került egyik irat arról tanúskodik, hogy Budapest Főváros Kormányhivatala helyt adott az egyik kérelemnek, és végül kifizették egy egykori munkavállaló elmaradt bérét, ami esetében több mint 59 ezer forint volt.

Mint ismert, Bíró László, a baloldali összefogás tiszaújvárosi jelöltje 2014 és 2016 között a Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezet tulajdonosa volt, a szövetkezet pedig egy varrodát működtetett Csernelyen. A Hír TV-nek nyilatkozó korábbi alkalmazottak szerint előfordult, hogy Bíró nem fizette ki a munkabéreket, amikor pedig ezt a munkavállalók szóvá tették, akkor lelövéssel fenyegette meg őket. Bíró László végül egy kétes hírű üzletembernek adta tovább a varrodát, amelynek folyományaként kényszertörléssel megszüntették a Hegyalja-Mixet.

– A Fidesz és a KDNP továbbra is érdemi válaszokat vár a baloldal szerencsi jelöltjétől – mondta Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője tegnap Budapesten. Nacsa a Magyar Nemzetben napvilágot látott értesülések alapján azt kérdezi Bíró Lászlótól, hogy hány embert érintett a bérek visszatartása, valamint hogy hány embert nem fizetett ki a rossz cégvezetése következtében. Arra is kíváncsiak, hány család megélhetése került veszélybe, illetve összesen mennyi pénzről van szó.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.