Nem áll meg a kereszténygyalázás

A közösségi médiában gyalázta a Szűzanyát Pusztaszabolcs alpolgármestere.

Forrás: duol.hu, vasarnap.hu, Facebook2021. 01. 28. 13:27
null
Mátraverebély, 2020. június 6. Szûz Mária szobra a lourdes-i barlangkápolnában 2020. június 6-án. A mátraverebély-szentkúti kegyhelyet nemzeti emlékhellyé nyilvánították. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vállalhatatlan kereszténygyalázó kijelentést tett Pusztaszabolcs független alpolgármestere – szúrta ki a Duol.hu. Csiki Szilárd nemrégiben a Magyar Ateista Mémbázis nevű Facebook-oldalon adott hangot istentagadó nézeteinek, amikor egy Szűz Máriát gyalázó grafikához fűzött hozzászólást. A gúny tárgyává váló képen a gyermek Jézust kezében tartó Szent Szűz látható, mellé pedig egy olyan formájú gumióvszert illesztettek oda, amelyik a képen megjelenített szentek alakjára hasonlít. A kreáció felütése a következő volt: „megjelent”. A blaszfém tartalom mellé az alpolgármester pedig a következőket írta:

„Ez kellett volna anno Máriának, és akkor nem kellett volna kitalálni egy egész »vallást« egy félre… miatt.”

Fotó: Facebook/Magyar Ateista Mémbázis

Csiki Szilárd botrányos viselkedése a helyieknél is nagy felháborodást keltett, amelyre válaszul az alpolgármester – bár bocsánatot kért azoktól a vallásos emberektől, akikből a hozzászólása rossz érzést váltott ki – hangsúlyozta: „Az ismerőseim jól tudják, hogy elfogadó ember vagyok, sosem zavart [sőt] az emberek vallási, bőrszín szerinti, nemi identitásbéli hovatartozása, de engedtessék meg, hogy véleményem azért legyen róla” – fogalmazott, majd hozzátette, hogy

ha őt nem zavarja más emberek vallásossága, addig mást se zavarjon az ő ateizmusa.

Az ügy pikantériája, hogy miközben az alpolgármester a közösségi oldalon nyíltan gyalázza a szenteket, addig a 2019-es önkormányzati választás kampányában még egy katolikus templom előtt pózolt a Közösen Pusztaszabolcsért nevű csapatával. A Duol.hu megkeresésére Baltási Nándor katolikus plébános – aki Dunaújváros mellett Pusztaszabolcson is egyházi szolgálatban áll – elmondta, hogy

„Pusztaszabolcs jelenlegi vezetése az önkormányzati választási kampányban a templommal a háttérben fényképezkedett, ez volt a kampányfotójuk.

A képen az akkor még jelöltek láthatók, akik az MSZP-t, a Jobbikot, a DK-t és még, nem tudom, milyen pártokat képviselnek.” Az eset kapcsán a plébános hangsúlyozta: lehet valaki istentagadó, vallástalan, de akkor maradjon meg abban a világban, és ne akarja eladni magát sem ilyen fotókkal, sem pedig a keresztények mocskos gúnyolását megcélzó divattal.

Viszont nem Pusztaszabolcs egyik vezetője az egyetlen, aki szabadidejében az ateista nézeteket hirdeti. Békés Gáspár, Karácsony Gergelyék környezetügyi szakértője Magyarország jobban mémesít címmel még egy saját oldalt is létrehozott, ahol a politikai humortól kezdve a blaszfém képekig minden megtalálható, ezekkel a mémekkel pedig előszeretettel árasztja el a baloldali Facebook-csoportokat is – írja a Vasárnap.hu. Karácsony embere többek között viccesnek gondolta összevetni a szado-mazochizmust a katolicizmussal is – mondván milyen sok közös van bennük – de olyan eset is előfordult, amikor közel-keleti menekültnek nevezte Jézus Krisztust.

Fotó: Vasárnap.hu

Miképpen a Magyar Nemzet is rámutatott: a jobboldali konzervatív hangok köztudottan nem, ellenben a legízléstelenebb kereszténygyalázó grafikák gond nélkül publicitást kapnak a Zuckerberg-galaxisban, mivel a techóriás szerint azok nem sértik a közösségi alapelveket.

A Facebookon – valamint az Instagramon is – megjelenő keresztényellenes tartalmak visszatérő eleme a Szent Család meggyalázása, a Szent Szűz hűtlenségét ábrázoló képek, Krisztus megfeszítése, a pápa, valamint a bibliai történetek kigúnyolása,

amely gyalázkodó tartalmak egyik ilyen gyűjtőhelye a Magyar Ateista Mémbázis is. Lapunk nemrégiben kísérletet tett arra, hogy jelentse az említett oldal mémjeit – köztük a Szent Szüzet gyalázó kreációt is – viszont a Facebook üzemeltetőitől minden esetben azt a választ kapta, hogy ezek a tartalmak nem ütköznek egyetlen konkrét közösségi alapelvükkel sem.

Emellett azt sem túlzás kijelenteni, hogy a keresztények erkölcsi és szellemi üldöztetésének, megsértésének szinte semmilyen jogi következménye sincs Magyarországon. A keresztény közösségek védelmére indított kereseteket – a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva – rendre elutasítják a bíróságok, ami alól nemrégiben Vejkey Imrének a Népszava ellen indított beadványa sem jelentett kivételt. Az eset kapcsán ifj. Lomnici Zoltán a Magyar Nemzet kérdésére elmondta: a véleménynyilvánítás szabadságának a gyakorlása nem irányulhat mások emberi méltóságának a megsértésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.