A Facebook és a Twitter idehaza sem tűri az ellenvéleményt

Az elmúlt időszakban szerte a világon számos jobboldali politikus, véleményvezér és internetes hírportál került a Facebook és a Twitter virtuális feketelistájára, amiért a liberális kánonnal megegyező vélemények ellen emelt szót. A legnagyobb közösségi oldalak idehaza sem tűrnek ellenvéleményt: egyebek mellett Varga Juditot, Kovács Zoltánt, valamint Magyarország kormányának Twitter-oldalát is megpróbálták már elhallgattatni.

2021. 01. 15. 6:18
Facebook and Twitter logos are seen on a shop window in Malaga
A közösségi felületeket működtető techóriások saját szabályrendszerükre hivatkozva védelmezik a szélsőliberális ideológiákat REUTERS/Jon Nazca - RC1E67248790 Fotó: REUTERS/Jon Nazca
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár köztudott, hogy idehaza a legnagyobb előszeretettel a Facebook tiltja le a konzervatív hangokat a közösségi hálóról, a Twitter is gyakran tünteti el a neki nem tetsző nézeteket a virtuális térből. Alig néhány napja Kovács Zoltán nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár fiókja szúrt szemet a Twitternek, akit minden indoklás és magyarázat nélkül az említett közösségi oldal kétszáz követőtől fosztott meg.

Szintén emlékezetes eset – amelyet Kovács Zoltán is felidézett

– amikor tavaly szeptember 30-án a Twitter Magyarország kormányának hivatalos fiókját, az About Hungaryt tiltotta le, pontosan abban az időpontban, amikor Soros György egyik hű szövetségese, az Európai Bizottság alelnöke, Věra Jourová az uniós tagállamokról készült jogállamisági jelentését mutatta be a brüsszeli bizottság előtt.

A hazai balliberális média először azzal igyekezett magyarázni a lépést, hogy a kormány fiókját a Twitter „alapelveinek megsértése” miatt függesztették fel, nem sokkal később pedig már arról írt, hogy az egy órás felfüggesztés pusztán csak egy tévedés miatt történt, hivatalos bocsánatkérés vagy válaszlevél a közösségi platform részéről viszont azóta sem érkezett.

Kovács Zoltán nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár is a közösségi média cenzúrájának áldozatául esett

Érdekes módon szeptember utolsó napján a Twitter ugyanígy járt el a közép-európai eseményekről hírt adó, jobboldali beállítottságú Remix News fiókjával is. Mindezt ráadásul aznap tették, amikor a hírportál interjút közölt Tomasz Sakiewiczcsel, a szintén jobboldali Telewizja Republika tévécsatorna vezérigazgató-helyettesével arról, hogy a Twitter a csatorna angol nyelvű híroldalának fiókját, a Poland Dailyt is letiltotta.

A Twitter virtuális feketelistájára nemrégiben a Vasárnap.hu is felkerült. A konzervatív hírportál azért kapott büntetést, mert az Egyesült Államokban zajló legújabb genderőrületről tájékoztatta az olvasóit. A frissen újraválasztott demokrata Nancy Pelosi házelnök ugyanis közölte, hogy gendersemleges felszólalási rendszert vezetnének be az amerikai képviselőházban. Ez a gyakorlatban azt jelenthetné, hogy az apa és az anya helyett a szülőt, a fiú és a lány helyett a gyermeket, a férj és feleség szavak helyett pedig a házastárs lenne használatos.

Természetesen a Twitterhez hasonlóan a Facebook sem tűri meg az olyan felhasználókat, akik szót emelnek az LMBTQ-lobbi ellen.

Tavaly augusztusban Szentesi Zöldi László Facebook-fiókja például azért kapott harmincnapos tiltást, mert a publicista szolidaritást vállalt Novák Előddel, a Mi Hazánk Mozgalom alelnökével, aki a Pride Fesztivál idején a budapesti Városháza után Újbuda önkormányzatának épületéről is eltávolította a szivárványos zászlót.

A Facebook ezt követően is „tette a dolgát”: a Zuckerberg-galaxis decemberben Varga Judit igazságügyi minisztert is cenzúrázta, akinek a 2022-es választások és a közösségi média kiemelt szerepének összefüggését magyarázó bejegyzése után történtek változások a Facebook-oldalán.

A tárcavezető arról számolt be, hogy a korábbiakhoz képest töredékére (negyedére-ötödére) esett vissza a bejegyzéseinek elérése, ennek eredményeként pedig a politikai üzenetek is jóval kevesebb emberhez jutnak el ezen a csatornán. Ezt követően a miniszter emlékeztetett: az ilyen és ehhez hasonló esetek elkerülése végett az Igazságügyi Minisztériumban létrehozták a Digitális Szabadság Bizottságot, hogy átláthatóvá váljon a technológiai óriáscégek működése, és biztosítható legyen a demokratikus alapjogok érvényesülése is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.