A kínai vakcinán gúnyolódik Gyurcsány Ferenc

Újabb felháborodást keltett a megnyilvánulásával Gyurcsány Ferenc. Miután Orbán Viktor miniszterelnököt hétfőn beoltották a kínai Sinopharm-vakcinával, a baloldali összefogás vezére Facebook-bejegyzésében azt sugallta követőinek, hogy a miniszterelnök megtéveszti az embereket, és valójában nem a kínai oltóanyagot kapta meg.

Munkatársunktól
2021. 03. 02. 15:35
GYURCSÁNY Ferenc
Gyárfás azt állítja Portikkal kapcsolatban sosem beszélt Gyurcsánnyal Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a következő oltási héten minden eddiginél több, összesen 529 ezer embert oltanak be Magyarországon, a járványkezelésért felelős szakemberek és döntéshozók pedig mindent megtesznek azért, hogy növeljék az oltás iránti bizalmat, Gyurcsány Ferenc és szövetségesei mindent megtesznek, hogy az őket követő emberek szkepticizmusát erősítsék.

Gyurcsány Ferenc, a DK és a baloldali összefogás vezére továbbra is a kínai vakcina ellen hangolja a közvéleményt

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn tette közzé a Facebook-oldalán, hogy ő is megkapta a koronavírus elleni első védőoltást, mégpedig a kínai Sinopharm vakcináját. Gyurcsány ezt megkérdőjelezte a közösségi oldalán, ahol azt írta, hogy „beoltották Orbán Viktort kínai vakcinával. Még a dobozát is megmutatták a kameráknak, hogy mindenki jól lássa, ez bizony kínai. Aztán eszembe jutott, hogy édesanyám gyakran tejfölös dobozban tette el a csirkepaprikást” – ezáltal azt sugalmazva követőinek, hogy szerinte Orbán Viktor nem a kínai vakcinát adatta be magának, csupán annak a látszatát keltette.

A DK-vezér lejáratókampányával kapcsolatban Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, illetve Hollik István, a kormánypárt kommunikációs igazgatója azt emelték ki, hogy az emberek megtévesztésében való jártasságát Gyurcsány Ferenc már bizonyította az őszödi beszéddel, illetve Gyurcsány mostani megnyilvánulása azt bizonyítja, hogy az emberi életet sem tiszteli.

A baloldali pártok hónapok óta támadják a kínai és az orosz vakcinát, amiért azokat a magyar kormány az Európai Unió engedélyeztetési folyamatát megelőzve, a saját egészségügyi hatáskörében eljárva bevizsgálta, engedélyezte és alkalmazza.

Ahogyan lapunk korábban megírta, a baloldali összefogás pártjai milliókat költenek a halálkampányra, amellyel igyekeznek fenntartani és erősíteni az oltásellenességet. Miután azonban az orosz Szputnyik V vakcina uniós engedélyeztetését több nyugati vezető – köztük Angela Merkel – is sürgette, tarthatatlanná vált a Szputnyik V-vel szembeni hangulatkeltés, és ma már a kínai oltóanyag van a baloldal támadásainak kereszttüzében. A DK Facebook oldalán – amely közel százötvenezer követőt befolyásol – az elmúlt hetekben is sorra jelentek meg az olyan bejegyzések, amelyek szerint „a kínai vakcina miatt kevesebben akarják beoltatni magukat”, vagy hogy „a kínai vakcina eddig egyvalamire bizonyult csak hatékonynak: csökkenteni a magyarok oltási kedvét!”.

Múlt szerdán a DK-ban politizáló és egyben jelenleg is praktizáló háziorvos, Komáromi Zoltán kritizálta a kínai Sinopharm oltóanyagát az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Komáromi többek között azt mondta, hogy a kínai oltóanyag tájékoztatóját összetákolta az Országos Gyógyszerészeti Intézet, valamint nincs elegendő adat annak hatékonyságáról az időskorú betegek körében.

A beszélgetés során az is kiderült, hogy a kínai vakcinával szemben kritikus Komáromi tíz éve gyűjti a betegei e-mail címeit, és a kínai vakcinával kapcsolatban is felkereste őket.

A DK-ban politizáló háziorvos elmondása szerint százhuszonöt páciensének küldött levelet, amely tartalmazta a tájékoztató dokumentumot és a hozzájáruló nyilatkozatot, hogy eldöntsék, akarják-e a kínai vakcinát vagy nem. Közülük összesen huszonketten jeleztek vissza, és múlt szerdáig hét pácienst sikerült beoltani.

A Komáromi-jelenségre adott válaszként a Honvédkórház osztályvezető főorvosa, Csókay András idegsebész lapunk által közzétett nyílt levélben fordult a Magyar Orvosi Kamara elnökéhez.

„A lakosság köreiből több olyan visszajelzés érkezett, hogy háziorvos kollégáink egy része elbizonytalanítja az oltásra jelentkező betegeket a kínai és orosz vakcinákkal szemben”

– olvasható a professzor levelében, melyben a háziorvosok politikai tevékenységének példájaként a DK-s Komáromi megnyilvánulásait is kiemeli. „Egészségügyi vészhelyzet lévén a katasztrófa medicinát érintő szabályai az érvényesek, ezt minden orvosi egyetemet végzett embernek tudnia kell. Így az oltóanyag harmadik fázis szerinti vizsgálatát nem kell befejezni, ahogyan az ebolajárványnál sem történt meg ez ahhoz, hogy megkezdődjön a tömeges oltás, amennyiben egy teljesen ismert oltóanyag-technológiáról van szó. Márpedig az elölt kórokozó, jelen esetben a vírus mint oltóanyag lassan kétszáz éves sikeres múltra tekint vissza” – olvasható a Honvédkórház idegsebészének nyílt levelében.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.