Álhír Budapest karanténba zárása

Egyre több a közveszéllyel való fenyegetés a koronavírus és a kormány rendkívüli intézkedései kapcsán. A kattintásvadász álhírgyárosok mellett a felelőtlen ellenzéki megnyilvánulások is veszélyeztetik a járványveszély elleni sikeres fellépést. A balliberális eszköztárban megjelent a polgári engedetlenségre való felhívás is.

2020. 03. 14. 10:14
null
Vágó István azzal vádolta a kormányt, hogy spórol a vírusteszteken Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Álhír Budapest koronavírus miatti tervezett lezárása, a főváros karanténba helyezésének kérdése nem volt napirenden az operatív törzs ülésein – közölte a Belügyminisztérium tegnap a közösségi médiában terjedő hamis információkra reagálva. Azt is hozzátették, hogy a rendőrség kutatja az álhír elsődleges forrását. Az operatív törzs önmérsékletre, felelős magatartásra inti a lakosságot, az emberektől azt kérik, hogy a hatóságok iránymutatásait kövessék és hiteles forrásból tájékozódjanak.

A rendőrség honlapja szerint eddig négy esetben indult nyomozás közveszéllyel fenyegetés gyanúja miatt. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kiberbűnözés elleni főosztálya olyan internetes cikkek írói és terjesztői ellen folytat vizsgálatot, akik a koronavírussal kapcsolatban a köznyugalom megzavarására alkalmas módon álhíreket tettek közzé. Az NNI beszámolója szerint egy 30 éves férfit és egy 44 éves nőt februárban gyanúsítottként hallgattak ki, mert egy cikkben azt terjesztették, hogy januárban többen megfertőződtek Magyarországon. Egy 32 éves férfi szintén valótlan állításokat tett közzé az interneten a koronavírussal kapcsolatban, őt a rendőrök szerdán fogták el, gyanúsítottként hallgatták ki, otthonában pedig házkutatást tartottak és informatikai eszközöket foglaltak le. A rendőrség által álhíreknek minősített anyagokra jellemző volt a kattintásvadász címadás. A közlemény szerint a nyomozó hatóság a vírus magyarországi megjelenését követően folyamatosan monitorozza a fertőzéssel kapcsolatos, interneten megjelenő tartalmat.

Vágó István azzal vádolta a kormányt, hogy spórol a vírusteszteken
Fotó: Kurucz Árpád

Közben a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István is a hatóságokhoz fordult rémhírterjesztés bűntettének gyanúja miatt. Tényi az MSZP-hez közeli Ezalényeg.hu ellenzéki internetes honlapon megjelent, a kormány intézkedéseivel kapcsolatos hamis, többször cáfolt állításoktól hemzsegő, az olvasók félrevezetésére alkalmas cikk, valamint a DK-s Vágó István Facebook-oldalán szereplő bejegyzés miatt tett bejelentést. Előbbi az irományában előhozta azt a svéd hatóságok által is cáfolt hírt, hogy nem végeztek vírustesztet egy fertőzésgyanús emberen, pedig a lap szerint az indokolt lett volna. A balliberális kamuhírgyár azt is nehezményezte, hogy miért a háziorvos asszisztensével kell konzultálnia a magát fertőzöttnek érző, gondoló páciensnek. A Gyurcsány-párt elnökségi tagja pedig szerdai Facebook-bejegyzésében azzal vádolta a kormányt, hogy a vírusteszteken spórol, és arra utalt: a kormánynak érdeke, hogy kevesebb nyugdíjas legyen Magyarországon.

„A politikai pártoktól önmérsékletet szeretnék kérni, az emberek védelme nem pártpolitika és végképp nem politikai ügy” – ezt kérte Orbán Viktor még múlt héten, ám azóta egyre több ellenzéki párt támadja a kormányt. Legutóbb a momentumos Donáth Anna azt mondta: Orbán Viktornak szerencséje van, hogy az első Magyarországon regisztrált koronavírusos beteg iráni állampolgár. A balliberális európai parlamenti képviselő ironikusan megjegyezte: ő nagyobb veszélyt jelent Magyarország számára, mint a migránsok, mert egy hete repked Budapest és Brüsszel között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.