Álhírekkel támad hátba az ellenzék

A koronavírus és az ellene hozott kormányzati intézkedések kapcsán álhírekkel bombázzák az olvasókat egyes honlapok. Míg a szerdai, hétpárti frakcióvezetői tanácskozáson segítőkésznek mutatkozott az ellenzék, konstruktív javaslatokat fogalmaztak meg, a hozzájuk köthető média folyamatosan támadja a kormány járványügyi intézkedéseit. Demszky Gábor viszont a főpolgármestert támadta.

2020. 03. 13. 6:30
null
Karácsony Gergely Tüttő Kata (balra) és Gy. Németh Erzsébet társaságában tartott sajtótájékoztatót Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSZP holdudvarához köthető Ezalényeg.hu a veszélyhelyzet kihirdetését követően azonnal a kormány, a magyar diplomácia korábbi dönté­seit támadta egy hamis információktól hemzsegő cikkben. A hatóságok fejére olvasták, hogy nem kommunikáltak a fertőzött iráni diákokkal, sőt nem különítették el a biztosan negatív, a gyanús és a beteg embereket.

A balliberális portál azt is nehezményezte, hogy miért a háziorvos asszisztensével kell konzultálnia a magát fertőzöttnek érző, gondoló páciensnek. Az internetes oldal névtelen szerzője magára hagyta volna az olaszországi magyarokat, nem engedte volna, hogy hazatérjenek Magyarországra, még karanténintézkedések mellett sem.

Karácsony Gergely Tüttő Kata (balra) és Gy. Németh Erzsébet társaságában tartott sajtótájékoztatót
Fotó: Teknős Miklós

Az Ezalényeg.hu nevű ellenzéki propagandaoldal indulása óta több mint ötvenmillió forintot költött a Facebookon, aligha van budapesti lakos, aki ne találkozott volna a közösségi médiában az oldal „híreivel”.

A portál felelős kiadója a budapesti Dohány utcában bejegyzett Oraculum 2020 Kft. A cég tulajdonosa és ügyvezetője Páva Zoltán, aki a volt MSZP-s komlói polgármester és országgyűlési képviselő, idősebb Páva Zoltán fia. A Magyar Nemzet már korábban megírta: a Páva családdal a Gyurcsány–Bajnai-kormányok igen bőkezűek voltak. Ifjabb Páva Zoltán 2008 és 2010 között a Miniszterelnöki Hivatal tanácsadója volt. Egyik cége, a Medich-Technik Bt. csaknem ötmillió forintot kapott szaktanácsadói tevékenységéért 2008-ban.

Az álhíroldalak színvonalát hozta, és az ott megjelent álhíreket próbálta alátámasztani a Momentum európai parlamenti képviselője, Donáth Anna is, aki a Twitteren angol nyelven amiatt írt kormányellenes kirohanást, hogy Magyarországon elsőként iráni hallgatók szervezetében mutatták ki az új koronavírust. Úgy fogalmazott, a kormány nem vesztegette az időt, azonnal „idegengyűlöletet hintett el”, a bevándorlás elleni „propagandát” folytatott.

Ennek bizonyítására egy olyan képet osztott meg, amelyen az olvasható, hogy az operatív törzs szerint a járványügyi hatósággal együtt nem működő irániakat idegenrendészeti őrizetbe veszik és kitoloncolják.

Míg az ellenzék arctalan újságírói a kormányt támadják, addig Demszky Gábor egy Facebook-posztban azt kéri számon Karácsony Gergelyen, hogy jelen helyzetben miért nem veszi át a fővárosi védelmi bizottság vezetését. A volt főpolgármester szerint Budapest jelenlegi vezetőjének azonnal közvetlen kapcsolatot kell létesíteni az ENSZ egészségügyi világszervezetével, a László-kórház legjobb szakértőivel és válságstábot kell létrehoznia a Városházán.

Demszky szerint meg kell nyugtatni az embereket, elmondva, mi az, ami már látható abból, ami a közeljövőben várható. A volt főpolgármester szerint azonnal el kell különíteni egy egészségügyi válságalapot. Erről a közgyűlésnek kell döntenie, ehhez rendkívüli közgyűlést kell még ezen a héten összehívni.

– A törvények határozzák meg, hogy ki legyen a fővárosi védelmi bizottság vezetője, ezt hiába kérik számon rajtam – válaszolta tegnap lapunk kérdésére Karácsony Gergely a koronavírusról szóló fővárosi intézkedésekről szóló sajtótájékoztatón.

Ezen a főpolgármester bejelentette: bezárnak a főváros fenntartású mozik, színházak, múzeumok és könyvtárak, péntektől megszüntetik a jegyárusítást a járműveken, felfüggesztik az érintett tömegközlekedési járatokon az elsőajtós felszállást.

A munkaadóknak azt javasolják, vizsgálják meg annak a lehetőségét, hogy egy központi intézkedés révén rugalmasabb munkakezdést alakítsanak ki, azaz ne a csúcsidőben kelljen a legtöbb embernek a tömegközlekedést használnia, így csökkentve a közösségi közlekedésben a kockázatokat. A főpolgármester a munkaadókat arra kérte, hogy a lehető legtöbb munkavállalójuknak biztosítsák az otthonról való dolgozás lehetőségét.

Karácsony Gergely közölte, a fővárosi önkormányzat a közösségi közlekedés járművein és az információs táblákon tájékoztatja az elkövetkező napokban az utasokat a védekezéssel kapcsolatos aktualitásokról. A főpolgármester beszélt arról is, hogy a fővárosi önkormányzat együttműködik a központi kormányzattal, amelynek döntéseit követően határozzák meg a fővárosi lépéseket.

Ugyanakkor – fogalmazott – nagyon sokszor úgy érzik, hogy nincsenek a megfelelő információk birtokában. Hangsúlyozta: a döntéseiket transzparens módon hozzák meg és minden kormányzati döntést a lehető legszigorúbban értelmeznek a végrehajtáskor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.