Beadták az első adag koronavírus elleni vakcinát Magyarországon

A következő hetekben rendszeresen szállítanak majd oltóanyagot a kormány által kijelölt oltópontokra.

Veres László István
2020. 12. 26. 11:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológusa a jelenlétemben adta be Magyarországon elsőként a koronavírus elleni vakcinát. Nem sokkal az oltóanyagszállítmány beérkezését követően az oltási tervben foglaltak szerint

egy frontvonalban szolgáló orvos kapta meg a koronavírussal szemben védettséget adó szert

– írta közösségi oldalán Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere egy korábbi posztjában közölte: a tömeges oltás lehetőségére ugyan még várni kell, de a mai napon fontos lépés történt a járvány megfékezése tekintetében. A tárcavezető kiemelte:

hazánkban a garantáltan hatásos és biztonságos oltóanyag mindenki számára önkéntesen és ingyenesen lesz elérhető.

– Az oltás biztonságos, már nagy számban oltottak azzal a világon, és alig volt szövődmény – nyilatkozta a közmédiának a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója. Vályi-Nagy István úgy látja, a kollégái részéről is erősödik a bizalom az oltás iránt, majd örömét fejezte ki, hogy a Szent László-kórházban kezdték meg a szérum beadását Magyarországon. Közölte: a 125 éves intézmény, amely a koronavírus-járványban elsővonalas ellátóhely, eredetileg is fertőzésekkel foglalkozó kórháznak épült. Hozzátette:

a Dél-pesti Centrumkórházba szombaton megérkezett oltóanyagok felét az ismétlőoltásig elteszik egy mínusz 80 Celsius-fokos hűtőbe.

Az oltás előtt ki kell tölteni az információs lapokat, beleegyezési nyilatkozatokat. Az oltás után pedig 15-30 perces megfigyelés következik. A főigazgató elmondta: első körben a Dél-pesti Centrumkórház és a környező kórházak intenzív osztályain dolgozókat, majd a sürgősségin dolgozókat oltják, utána az általános osztályok dolgozóival folytatódik az oltás. Vályi-Nagy István leszögezte:

az oltás veszélytelen, és beadását követően 95 százalékban kialakul a védettség. Ezért arra buzdít mindenkit – kollégáit és a lakosságot is – hogy oltassák be magukat.

– Szombaton az Európai Unió összes tagállamába, így Magyarországra is megérkezett a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcinája – ezt már a Pfizer Magyarország ügyvezető igazgatója közölte a közmédiával. Vereckei Péter azt mondta, hogy az első, „szimbolikus szállítmányban”

9750 adag vakcina található, de a következő hetekben a szerződésben meghatározott feltételek szerint rendszeresen szállítanak majd oltóanyagot a kormány által kijelölt oltópontokra.

Kiemelte: az amerikai Pfizer gyógyszergyártó cég és a német biotechnológiai vállalat, a BioNTech márciusban jelentette be, hogy közösen fejleszt oltóanyagot a koronavírus ellen, 280 nappal később pedig meg is érkeztek az első vakcinák Magyarországra. – A fejlesztés során

a klinikai vizsgálatokban 44 ezer önkéntes vett részt, és 150 klinikai centrum egészségügyi szakemberei dolgoztak azon, hogy a vizsgálatok sikeresek legyenek.

A klinikai vizsgálatok során a vakcina 95 százalékos hatékonyságot mutatott, és jellemzően csak helyi reakciók alakultak ki az oltás beadása után – közölte Vereckei Péter. Az ügyvezető igazgató beszélt arról is, hogy a vakcinát mínusz 70 Celsius-fokon kell szállítani, ezen a hőmérsékleten hat hónapig, utána 2–8 fokon további öt napig tárolható, feloldás után pedig hat órán keresztül stabil.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.