Bige László tagadja, hogy megvesztegették

Nem tett vallomást ma az előkészítő ülésen Bige László, akit több mint százmilliós vesztegetési összeg átvételével vádol az ügyészség.

2020. 10. 15. 16:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bige László tagadta ma a Nyíregyházi Törvényszéken, hogy bűncselekményt követett volna el, nem tett vallomást, és ezzel az ügyészség büntetésre vonatkozó ajánlatát sem fogadta el. A bíró így tárgyalásra utalta az ügyet, a bizonyítási eljárás február elején kezdődik – tudtuk meg dr. Resán Dalmától, a törvényszék sajtószóvivőjétől.

Bige László, milliárdos üzletember tagadta, hogy megvesztegették volna
Fotó: Balázs Attila / MTI

Bige László a száz leggazdagabb magyar 2019-es rangsora szerint a 170 milliárd forint becsült vagyonával az ötödik leggazdagabb volt. A csak műtrágyakirályként emlegetett milliárdost üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettével vádolja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség, miután a bizonyítékok szerint manipulált az általa gyártott termék eladása során, amiért 135 millió forintot kért és kapott cége ügyfelétől.

Szerdán írtuk meg, hogy az előzetes nyilatkozatok alapján biztosra vehető Bige tagadása az előkészítő ülésen, és ez be is következett. Bige kiegészítéseket, megjegyzéseket fűzött az ülés elején ismertetett vádirathoz, vallomást azonban nem tett. A védelem ezután megnevezte, hogy kiket indítványoz meghallgatni tanúként az ügyben.

A vádirat lényege szerint Bige a munkája során 2006-tól kapcsolatban állt egy másik vállalattal, ami a vádlott érdekeltségébe tartozó cégek által gyártott termékeket is értékesítette. 2009 őszén Bige László felajánlotta az értékesítő cég vezetőjének, hogy nagy mennyiségű műtrágyát ad át részére egy letéti szerződés alapján, amelyet a nagy vevőkörrel rendelkező vállalkozó számla nélkül, a piaci ár alatt adhat el. Az ajánlat arról is szólt, hogy az ebből összegyűlt összeget a férfi átadja a vádlottnak, aki ennek fejében elintézi, hogy a teljes letéti készletet kedvezményes áron fogja neki kiszámlázni.

A fenti megállapodás alapján 2010. januártól októberig a vállalkozó a végfelhasználók részére készpénzért, számla nélkül értékesítette a termékeket, majd az azokért kapott 135,4 millió forintot átadta a vádlottnak.

A vádhatóság vádiratában vagyonelkobzást indítványozott a vesztegetési pénzre, amit a nyomozó hatóság Bige László bankszámláján már lefoglalt. A főügyészség azonban további húszmillió forint büntetés kiszabását is indítványozta. Emellett börtönbüntetést kértek a milliárdosra. Amennyiben Bige az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesz és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, a főügyészség megelégedett volna két év, végrehajtásában öt évre felfüggesztett börtönbüntetéssel.

Miután azonban Bige tagadta a vádakban foglalt bűncselekmény elkövetését, a bíró tárgyalásra utalta az ügyet. A bizonyítási eljárás február elején kezdődik a Nyíregyházi Törvényszéken.

Bige László még a vádemelés hírére azt nyilatkozta a Napi.hu-nak:

Elfelejtették, hogy nem alkalmazott vagyok, akit meg lehet vesztegetni, hanem én vagyok a tulajdonos, akit a saját pénze ellenében nem lehet megvesztegetni.

Védője, Zamecsnik Péter pedig teljesen alaptalannak minősítette a „vád koncepcióját a vesztegetésről”.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.