Bíró László jelentős támogatás ellenére vitte vakvágányra a cégét

A lapunk által megszerzett dokumentumok bizonyítják, hogy a Bíró László vezette Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezet ötvenmillió forintnyi vissza nem térítendő támogatáshoz jutott. A baloldali összefogás tiszaújvárosi képviselőjelöltje azonban így is a földbe állította a céget, és végül egy olyan vállalkozónak adta tovább, akit azóta eltiltottak a cégvezetéstől.

2020. 09. 12. 7:05
null
A jobbikos politikus vadászemberként határozza meg magát, így fenyegette meg alkalmazottait is Fotó: Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bíró László, a baloldali összefogás jelöltje a tiszaújvárosi időközi ország­gyűlési választáson 2014 augusztusa és 2016 júliusa között igazgató-elnökként vezette a Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezetet. A Magyar Nemzet birtokába kerültek olyan dokumentumok, amelyek igazolják, hogy a Bíró vezette szövetkezet mintegy ötvenmillió forintnyi állami támogatáshoz jutott ebben az időszakban. Ennek ellenére a Hegyalja-Mix 2016-ban egy olyan vállalkozóhoz került, akinek egyetlen dolga volt: bezárni a boltot. Bíró utódja, M. J. az Opten adatbázisa szerint karrierje során kilenc céget állított a földbe, és jelenleg is el van tiltva a cégvezetéstől.

A Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezet 2013 decemberében jelentkezett a Társadalmi megújulás operatív program A szociális gazdaság fejlesztése a konvergenciarégiókban című pályázatára. A lapunk birtokába jutott dokumentumok szerint pályázatuk címe a Hegyalja-Mix homogenizációs projektje a szociális gazdaság fejlesztésére.

A szövetkezet részére 2013. december ­20-án ítéltek meg ötvenmillió forintot a projektre. A dokumentumok szerint a pénz forrása az Európai Szociális Alap, amelynek keretében az Európai Unió támogatja a munkaerőpiaci elhelyezkedést, a hátrányos helyzetű csoportok beilleszkedését, valamint az életlehetőségek általános javítását.

A vissza nem térítendő támogatás 2014 áprilisa és 2015 októbere között érkezett a Hegyalja-Mixhez. Először egy 12,5 milliós részlet landolt a szövetkezet számláján, majd számlaalapú kifizetések történtek összesen 37,5 millió forint értékben. Érdemes visszaidézni: ezen időszak legnagyobb részében Bíró László igazgató-elnöke volt a szövetkezetnek.

A jobbikos politikus vadászemberként határozza meg magát, így fenyegette meg alkalmazottait is
Fotó: Facebook

A már említett M. J. 2016 májusától vezette a céget. Az Opten cégadatbázisában csak a 2015-ös kimutatások érhetők el, ezek alapján a szövetkezet az előző évi szolid, pár százezer forintos adózott eredményhez képest 7,8 milliós veszteséget hozott össze. 2016 decemberében a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága hivatalból indított törvényességi felügyeleti eljárásban a céget eltiltotta a további működéstől, egyben megszűntnek nyilvánította, és elrendelte a társaság ellen a kényszertörlési eljárás megindítását.

2017 júliusában végrehajtást kezdeményezett a Hegyalja-Mix ellen az Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. Ezután pedig egyes korábbi alkalmazottak futhattak az elmaradt bérük után.

A lapunk által megszerzett dokumentumok szerint a Hegyalja-Mix egyik korábbi dolgozója 2017 szeptemberében jutott a pénzéhez, amelyet végül a bérgarancia-alapból utaltak ki számára. Egy másik korábbi dolgozó esetében pedig csak 2018-ban kerülhetett sor az elmaradt bér megigénylésére.

Mint azt korábban a Hír TV feltárta, a visszatartott fizetések miatt komoly feszültség keletkezett a Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezeten belül.

Amikor az alkalmazottak reklamáltak elmaradt fizetésük miatt, akkor Bíró László lelövéssel fenyegette meg őket.

– Ha valaki ellenem beszél, az vigyázzon, mert vadászember vagyok, és ha ilyet hallok, akkor hozom a puskámat, és az illető menekülhet – idézte fel egy tanú Bíró László szavait. Azóta kiderült: Bírónak valóban van fegyvere, vadászik, számos képen pedig elejtett zsákmányával pózol.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.