Bíróságon a terézvárosi ingatlanpanama értékbecslői

A Fővárosi Törvényszéken felel két, hűtlen kezeléssel vádolt értékbecslő, akik a vádirat lényege szerint a 2003–2004-es terézvárosi ingatlanpanamában érintett négy terézvárosi épületrészt a pia­ci értéküknél jóval kevesebbre becsülték, az önkormányzatnak okozott kár így összesen 810 millió forint volt.

2021. 06. 29. 7:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tanúk kihallgatásával folytatódik ma a T. Zs. és társa ellen hűtlen kezelés bűntette miatt zajló büntetőper a Fővárosi Törvényszéken.

A vád szerint a 2003–2004-es terézvárosi ingatlanpanamában érintett négy terézvárosi épületrész értékét a vádlottak alulbecsülték, a kár összesen 810 millió forint.

A vád lényege szerint a vádlottak értékbecslőként dolgoztak, és hosszú időre visszanyúló munkakapcsolat fűzte őket Terézváros önkormányzatához. A vádbeli időszakban két szocialista politikus, az önkormányzat polgármestere, néhai Verók István és a vagyonügyekért felelős alpolgármestere, Fürst György a vagyonkezelési szabályok megsértésével, az egyes ingatlanok értéken alul történő elidegenítésére vonatkozó javaslatok előterjesztésével, majd a képviselő-testületi döntés során támogató szavazatukkal az ingatlanértékesítéseknél vagyoni hátrányt okoztak az önkormányzatnak. A két szocialista politikus az ingatlanok értékesítéséhez vette igénybe a vádlottak segítségét.

Fürst György Terézváros MSZP-s alpolgármestereként került gyanúba az ingatlanpanama miatt, majd napjainkra több ügyét is egyesítették. Az értékbecslők perében azonban nincs benne vádlottként
Fotó: MTI/Földi Imre

A vádhatóság szerint az értékbecslők szakmailag hibás, ebből következően az érintett ingatlanok forgalmi értékét aránytalanul alacsonyan megállapító kalkuláció­kat készítettek.

Az ügyészség a vádlottakat bűnsegédként elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolja. A vádban szereplő Anker köz 1–3. alatt egy helyiségcsoportra, valamint az Andrássy út 45. és az Oktogon tér 4. alatti irodára az elsőrendű vádlott, T. Zs. adta az értékbecslést, az igazságügyi szakértő szerint alulbecsülve a három ingatlanrész valós értékét, ezzel bűnsegédként 690 millió forint kárt okozott az önkormányzatnak. A negyedik vádbeli ingatlanrészt, az Andrássy út 2. alatti épület földszintjét és a pincét értékelte alul a másodrendű vádlott, és ezzel bűnsegédként 120 millió forint kárt okozott az önkormányzatnak.

Az ügyészség szerint az értékbecslők alábecslése alapján az önkormányzat a piaci áron alul értékesítette a négy épületrészt, és ezzel összesen 810 millió forintos kárt okoztak.

Az ingatlanpanama

Budapesti Rendőr-főkapitányság 2014-ben fejezte be vádemelési javaslattal a nyomozását a terézvárosi ingatlanpanama ügyében, 12 ezer oldalnyi nyomozati iratot átadva a Fővárosi Főügyészségnek. Köztük a tíz ingatlant tartalmazó (Andrássy út 2., 21., 23., 35., 45., Munkácsy–Podmaniczky-háztömb, Liszt Ferenc tér 7., Anker köz 1–3., Oktogon tér 4., Dalszínház utca 2.) nyomozati iratanyagot. A mintegy 1,9 milliárd forint összegű vagyoni hátrány okozásával 24 főt vádoltak meg. Közülük Verók István polgármester időközben elhunyt. A Fővárosi Törvényszék 2017. január 24-én kihirdetett és 2018. február 28-án jogerőssé vált ítéletében bűnösnek mondta ki Fürst György volt alpolgármestert társtettesként elkövetett hűtlen kezelés bűntettében, amiért két év, végrehajtásában öt év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

A jogerős ítélet megszületése után a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség perújítási indítványt terjesztett elő Fürst György terhére. A főügyészség az indokolásában arra hivatkozott, hogy indult egy további büntetőeljárás Fürst György ellen, amelynek adatai új terhelő bizonyítéknak minősülnek. A perújítási indítvány lényege szerint az újabb cselekmények (további ingatlaneladások) nem képezték az alapeljárás tárgyát, így bizonyítottság esetén különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének megállapítására lehetnek alkalmasak. A perújításban szereplő ingatlanok eladására Fürst György 2003. május 22. és 2006. március 30. közötti időszakban tett előterjesztést a helyi képviselő-testület előtt. Az így okozott vagyoni hátrány, illetve a veszélyeztetett érték összesen legalább 1,658 milliárd forint.

Tavaly novemberben pedig Fürst három ügyét egyesítették egy büntetőperben, valamennyi az ingatlanpanamához kapcsolódik, annak része. Az egyesített ügyekben a büntetőper még tart.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.