Bizonyítottan hatékony kezelést kaphatnak a magyar Covid-betegek

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyezte a favipiravir hatóanyagú gyógyszer klinikai vizsgálatát – jelentette be pénteken Keserű György Miklós akadémikus. Ezzel párhuzamosan zajlik egy favipiravir tartalmú gyógyszer magyarországi fejlesztése is, így a szakemberek remélik, hogy hamarosan ennek is elkezdődhet a klinikai tesztelése. Szlávik János infektológus főorvos pedig arról számolt be lapunknak, hogy a Szent László Kórházban már száznál több páciensnél alkalmazták a favipiravir tartalmú Avigan tablettát, amitől valóban hamarabb gyógyulnak a betegek.

Veres László István
2020. 10. 02. 19:00
null
A favipiravir hatására kevesebben kerülnek intenzív osztályra Fotó: Árvai Károly MTI/kormany.hu/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keserű György Miklós akadémikus, a Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportjának vezetője közölte: a gyógyszer további vizsgálatát a négy klinikai központtal rendelkező orvostudományi egyetemen és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben végzik. A klinikai tesztek célja, hogy itthon is alátámasszák a gyógyszer hatékonyságát, ezután engedélyezhetik teljes körűen a medicinát.

Kitért arra is, hogy az öt egészségügyi centrumban első körben száz, enyhe és középsúlyos koronavírus-fertőzött beteg kezelésében fogják használni a Japántól kapott gyógyszert. – A teljes engedélyeztetési eljárás 6–12 hónapig tart, de – az ideiglenes engedély birtokában – a készítmény a tesztek alatt is eljuthat a magyar betegekhez – fogalmazott Keserű György Miklós. Hozzáfűzte, a Japánban elvégzett kutatások megerősítették, hogy a gyógyszer még a kezdődő tüdőgyulladással küzdő koronavírusos betegek esetében is hatékony.

Átlagosan mintegy hat nap alatt kisöpri a koronavírust az emberi szervezetből, és hozzájárul ahhoz, hogy átlagosan tizenkét nap alatt a klinikai tünetek is javuljanak.

– Ez azt jelenti, hogy megszűnik a láz, a légzési nehézség és a köhögés, így nincs szükség intenzív terápiás ellátásra – hangsúlyozta az akadémikus.

A favipiravir hatására kevesebben kerülnek intenzív osztályra Fotó: Árvai Károly MTI/Kormány.hu/

A favipiravir hatóanyagú Avigan gyógyszer klinikai vizsgálata az országban először a Szegedi Tudományegyetem klinikáján kezdődhet meg – közölte a bejelentéssel kapcsolatban az egyetem sajtóosztálya.

– A favipiravir eredetileg az influenza kezelésére használatos hatóanyag, amit – mivel hatásosnak bizonyult – később többféle vírus, így az ebola, a nyugat-nílusi láz, illetve a Dengue-láz ellen is kipróbáltak – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Szlávik János. A Szent László Kórház infektológiai osztályának főorvosa közölte, tavaly decemberben, amikor Kínában kitört a járvány, a favipiravirt elkezdték az új típusú koronavírusos betegek gyógyításában is használni, majd a kedvező tapasztalatok nyomán világszerte elindult a szer kipróbálása. Hozzátette,

hogy a Dél-pesti Centrumkórház Szent László-telephelyén már száznál több páciensnél alkalmazták a favipiravir tartalmú Avigan tablettát, amitől valóban hamarabb gyógyulnak a betegek, és használata során különösebb mellékhatásokat sem tapasztaltak.

A főorvos elmondta azt is, hogy a hatóanyag még a betegség elején, az első 5–6 napban eredményez javulást a kórházban kezelt, középsúlyos állapotú pácienseknél, akik a favipiravirtól hamarabb lesznek láztalanok, és kisebb valószínűséggel kerülnek intenzív osztályra. – Az Avigan előnye még, hogy egy szájon át szedhető készítmény, azonban aránylag nagy mennyiséget: az első napon kétszer nyolc, a második naptól pedig kétszer három szemet kell belőle bevenni, és 5–10 nap között szükséges alkalmazni – árulta el Szlávik János, aki hangsúlyozta, hogy a gyógyszer jelenleg is vizsgálati fázisban van, egyelőre még nem törzskönyvezték koronavírus elleni szerként. A szakember kérdésünkre megerősítette, amit az operatív törzs mai tájékoztatóján Müller Cecília is elmondott, azaz, hogy az Aviganból rendelkezésre áll a megfelelő mennyiség, így minden beteg hozzájuthat, akinek erre szüksége van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.