Biztosan nem közkívánatra, de ismét van Munkásőrség

Hagyományőrző céllal alakult meg ismét a pártállami időket idéző Munkásőrség. A valaha hatvanezer tagot számlált szervezet közösségi oldalán a vörös csillag is látható, melyről ifj. Lomnici Zoltán közölte: ez az önkényuralmi jelkép tiltott a magyar jogban.

2020. 02. 09. 8:25
null
Itt éppen tömegoszlatást gyakoroltak 1983-ban Fotó: Fortepan/Urbán Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Civil szervezetként alakult újjá az 1956 utáni évtizedeket idéző Munkásőrség, amely eredetileg a forradalom után az MSZMP párthadseregeként jött létre. A hagyományőrző szervezet önmeghatározása szerint eszmeiségében baloldali, munkásmozgalom-történeti hagyományok ápolására és humanitá­rius célok megvalósítására törekvő civil szervezet. Céljuk a munkásmozgalmi hagyományok ápolásával, az 1957 és 1989 között működő Munkásőrség írásos és tárgyi emlékeinek feldolgozásával, gyűjtésével és publikálásával kíván hozzájárulni a magyar és egyetemes történelem gyarapításához, színvonalasabbá tételéhez.

A Hagyományőrző Munkásőr Társaság közösségi oldalán a tagok elvtársi megszólítása mellett a vörös csillag is jelen van. A szervezet parancsnoka, Juhász Norbert az ATV-nek nyilatkozva állította, az 1956 után létrehozott Munkásőrség nem volt pártszervezet, noha a hatvanezer tagot számlált félkatonai szervezet közvetlen pártirányítás alatt működött. A kommunista hatalom iránt elkötelezett párttagokkal feltöltött Munkásőrség az 1989-es négyigenes népszavazáson vérzett ki végleg, akkor a szavazók közel 95 százaléka, mintegy négymillió ember voksolt a megszüntetésére.

Itt éppen tömegoszlatást gyakoroltak 1983-ban
Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

Ifj. Lomnici Zoltán lapunk megkeresésére elmondta: számos olyan szimbólum kapcsolódik a Munkásőrséghez, melyek tiltott önkényuralmi jelképként értelmezhetőek, ezek használata, nyilvános viselése tiltott a magyar jogban. – Az emberi méltóság nem tesz különbséget fájdalom és fájdalom között, aki pedig különbséget tesz nemzetiszocialista és kommunista bűnök között, az fájdalom és fájdalom között tesz különbséget. Magyarországon tetten érhető, hogy a kommunista bűnöket bagatellizálják, ellenben a nemzetiszocialista bűnökkel. Ez a kettős mércén alapuló gyűlöletpolitika érhető tetten a balliberális nyilatkozatokból – mondta, kiemelve, hogy az MSZP és az abból kivált DK is az MSZMP utódpártja, így ezen pártok tovább cipelik az elmúlt rendszer morális felelősségét – hívta fel a figyelmet az alkotmányjogász.

A Mi Hazánk Mozgalom közleményben adott hangot megdöbbenésének. Toroczkai László pártelnök azt írta, a hatóságok azonnali hathatós fellépését, az újjáalakult Munkásőrség feloszlatását és betiltását követeli. Toroczkai jelezte: pártja minden eszközzel azon lesz, hogy megakadályozza a Munkásőrség szervezetének és szellemének visszatérését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.