Blöffölnek a kórházügyben

Karácsony Gergely főpolgármester minden jel szerint blöffölt – hogy húzza az időt –, amikor tavaly decemberben azt mondta, hogy az új dél-budai szuperkórház felépítéséhez kelenföldi területeket ajánl fel. Lapunk információi szerint a kormány nem kapott konkrét felajánlást az ellenzéki vezetésű fővárostól, a budapesti barnamezős területek nyilvántartásában pedig nem szerepel olyan egybefüggő, megfelelő nagyságú terület, ahol az új centrumkórház felépülhetne.

2020. 01. 09. 9:40
null
Nem tudni, a főpolgármester hol talál itt elegendő helyet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem tudjuk, hogy a főváros milyen alternatív helyszínben gondolkodik a XI. kerületben, a Dobogó nevű városrészben tervezett új Dél-budai Centrumkórház elhelyezése kapcsán, de ideje lenne, ha Karácsony Gergely végre elmondaná, hogy valójában mit akar. Az elmúlt egy hónapban a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) ülését követően nem érkezett tőle megkeresés – nyilatkozta lapunknak Simicskó István (Fidesz–KDNP), Újbuda országgyűlési képviselője. Szerinte az elmúlt hónapokban számos, alapvetően ellentmondó nyilatkozat látott napvilágot az új főpolgármester és a XI. kerület új DK-s polgármestere, László Imre részéről a kórházfejlesztésről.

Emlékeztetett arra, hogy november 27-én a Fővárosi Közgyűlés új, ellenzéki többsége gyakorlatilag nemet mondott a szuperkórházra és az egészségügy fejlesztésére, a fideszes módosító javaslatot, amely a program főváros általi támogatását, évi tízmilliárd forintos hozzájárulást javasolt Budapest 300 milliárdos költségvetéséből, lesöpörte. A közgyűlésben László Imre polgármester is felszólalt és nemmel szavazott, azonban másnap, a kerületi képviselő-testület ülésen már támogatta az új centrumkórház felépítését. – Kaméleonként változik az ellenzék álláspontja, a legutóbbi nyilatkozatok pedig már arról szólnak, hogy kell a Dél-budai Centrumkórház, de nem a Dobogó nevű városrészben, ahová a tervek készülnek – jegyezte meg Simicskó István.

Arra is felhívta a képviselő a figyelmet, hogy csak a XI. kerületi, zöldmezős helyszínbe kötött bele a főváros új vezetése, a másik három centrumkórház fejlesztésével nem is foglalkoznak.

– Azért kellett zöldmezős beruházás mellett dönteni, mivel az Újbudán működő Szent Imre kórház nem alkalmas ekkora volumenű ellátóközpont befogadására. Sem a helyszín, sem a megközelíthetőség szempontjából nem lehet centrumkórházzá fejleszteni – indokolta a kormány döntését Simicskó István. Ismertette: a jelenlegi Szent Imre-kórház 44 ezer négyzetméteres, 300-350 ezer ember ellátására tervezték, az új, több mint ezerágyas intézmény viszont 156 ezer négyzetméter és a vonzáskörzetébe tartozó mintegy egymillió ember legmagasabb szintű egészségügyi ellátását fogja biztosítani. Hangsúlyozta: a Szent Imre jövője biztosított az új centrumkórház társintézményeként, ezért a fejlesztése folyamatos.

Nem tudni, a főpolgármester hol talál itt elegendő helyet
Fotó: Bach Máté

A megközelíthetőséget ért ellenzéki kritikák kapcsán a képviselő leszögezte: fejlődő, növekvő lakosságú kerületről és agglomerációs területről van szó, ezért a kormány a fővárosi egészségügyi fejlesztéseket egy koordináta-rendszerben elhelyezve Újbuda Dobogó nevű városrészében jelölte ki az új centrumkórház helyét, különös tekintettel annak mentőautók és mentőhelikopterek általi elérhetőségére. – A heliporton kívül az M1–M7 közös autópálya-szakaszon külön mentősáv és új csomópont, valamint megfelelő számú parkoló fogja biztosítani a megközelítést. Az új kórház felépítése természetesen magával hozza a tömegközlekedés bővítését, ami elsősorban kötöttpályás – 4-es metró, villamos – fejlesztést jelenthet, de már jelenleg is kilenc buszjárattal érhető el a terület – sorolta az országgyűlési képviselő.

Simicskó István szerint a főváros és a kerület új vezetése részéről időhúzás tapasztalható, miközben a kormány szándékai egyértelműek: zajlik a szuperkórház tervezőmunkája, amit a helyszínhez kell igazítani és folyik a 700 milliárd forintos Egészséges Budapest program megvalósítása. – Az ellenzék választási kampányában nem volt szó kórházstopról, ehhez képest most olyan, mintha azt valósítanák meg. Az egészség, az nem tréfadolog, nem lehet viccelni vele, nincs ellenzéki és kormánypárti beteg, sérült – hívta fel a figyelmet a kormánypárti politikus.

Karácsony Gergely által az FKT ülésén felvetett kelenföldi alternatív, fővárosi tulajdonú helyszín kapcsán megkerestük a Főpolgármesteri Hivatalt is, de több nap elteltével tegnapi lapzártánkig sem kaptunk választ kérdéseinkre.

A főváros hivatalos oldalán, a Budapest.hu-n elérhető a barnamezős területek katasztere, mely szerint a XI. kerületben 2018-ban összesen 244,5 hektár ilyen terület volt, amelyek nagy része magán- vagy gazdasági társasági tulajdon. Kelenföldön a vasútállomás két oldalán van olyan, döntően nem fővárosi tulajdonú telekcsoport – összesen 89 telekkel –, aminek hasznosítása lehetséges lenne, de ezek egybefüggő mérete a Szent Imre-kórház telephelyének nagyságát sem éri el. A közeli volt Volánbusz-telep környezetében pedig folyamatosak az új beruházások.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.