Botrányos jelenetek a Fővárosi Közgyűlésben

A Fidesz–KDNP javaslatait leszavaztatta Karácsony Gergely, majd a főpolgármester köre lényegében ugyanazt saját előterjesztésként adta elő.

2020. 09. 30. 19:54
null
Fotók: Havran Zoltán Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy valamiben egyetértünk, főpolgármester úr, ami itt történt, méltatlan egy bölcsődei foglalkozáshoz is, nemhogy a Fővárosi Közgyűléshez – mondta Láng Zsolt, miután nem vették napirendre a Fidesz–KDNP által benyújtott javaslatot a budapesti vállalkozások megsegítéséről. Karácsony Gergely főpolgármester köre ugyanis a leszavazás után szinte ugyanazokat a pontokat saját előterjesztésként adta újra elő. Ez pedig már jó volt a balliberális többségnek. Emiatt olyan éles szócsatába torkollott a gyűlés, hogy az online közvetítést is meg kellett szakítani.

– Nyilván örömmel meg fogjuk szavazni az önök előterjesztését, mert ez az első olyan javaslat, amely a budapesti gazdaságvédelemmel foglalkozik – mondta Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője Karácsony Gergely főpolgármesternek. A baloldali előterjesztéssé átváltozott korábbi fideszes javaslat kedvezményes bérleti és közterület-használati díjat biztosít Budapesten a turisztikai ágazat mikro- és kisvállalkozóinak, valamint a taxisok is engedményt kapnak a drosztdíjból. A fővárosi önkormányzat tulajdonában álló ingatlanok bérleti díjából adandó kedvezményt az árbevétel-csökkenés arányában határozzák meg. Ennek feltétele, hogy a bérlőnél augusztus végéhez képest érdemi elbocsátások ne legyenek. Az engedmény maximális mértéke kilencven százalék. A fővárosi területeken a vendéglátóteraszok után fizetendő közterület-használati hozzájárulásból 2021. március 31-ig kilencvenszázalékos kedvezményt adnak. A taxik drosztdíjaiból hetven százalék engedményt nyújtanak úgy, hogy a csökkentést a jövő évi díjból vonják le. A Fidesz–KDNP-frakció javaslatára a testület felkérte Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa következő ülésén kezdeményezzen rendeletmódosítást annak érdekében, hogy a taxisok az idén kapjanak felmentést a tíz évnél régebbi gépjárművük kötelező cseréje alól. Láng Zsolt arra kérte a főpolgármestert, legalább ezt a javaslatukat szavazzák meg, mert ez az egyetlen eltérés volt a két oldal által beadott előterjesztésekben.

– Örülünk, amiért végre elérte a fővárosi vezetők ingerküszöbét az, hogy valamit illik tenni ezen szektor munkavállalóiért – reagált Láng Zsolt, aki hozzátette: nagyon szépen kéri, ezt a módszert ne tegyék rendszeressé.

– Miközben ön szavakban demokrata, liberális, és szeret mindenkivel együtt gondolkodni, addig minden olyan ügyben, amikor létrejöhetne a párbeszéd, ön kicselez minket és visszaél az előterjesztői jogával. Tarlós István főpolgármestersége idején minden ellenzéki javaslatot felvettek napirendre. Egy olyan kérdésben, ahol nincs pártpolitika, nincsenek jobb- és baloldali érdekek, mi megyünk előre és egyeztetünk. Legyen partner abban, hogy tárgyalhassunk, az erőből való politizálást pedig próbálja meg közelíteni a valódi demokráciához – hívta fel a főpolgármester figyelmét Láng. Karácsony csak annyit fűzött hozzá: ő ugyan a liberális demokrácia híve, de nem liberális, hanem zöldpolitikus.

Az előterjesztés furcsasága, hogy a témához nem illő módon Gy. Németh Erzsébet (DK) és Horváth Csaba (MSZP) kiegészítésként benyújtott egy sajtószabadságot érintő javaslatot, amely szerint a főváros területén az ingyenesen osztogatott sajtótermékek (ilyen a Lokál és a Metropol) csak akkor kaphassanak közterület-használati engedélyt, amennyiben rendszeresen felületet adnak a főváros közérdekű híreinek. Azaz a Karácsony Gergely vezette főváros véleményét kell közölniük – állapították meg a Fidesz–KDNP képviselői. A szavazás előtt leszögezték: demokráciában egy ilyen javaslatot nem szabad megszavazni. Végül a baloldali képviselők többsége áldását adta az előterjesztésre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.