Donáth Anna a jogállamiságról: a Fidesznek igaza van

Donáth Anna, a Momentum liberális EP-képviselője beismerte: ami a jogállamiságot illeti „sajnos a Fidesznek és Varga Juditnak igaza van”. A nemrégiben kiszivárgott online beszélgetésből ugyanis kiderül, hogy az Európai Unióban a jogállamiság fogalma egyáltalán nincs definiálva. Varga Judit igazságügyi miniszter szerint kidurrant a „jogállamisági lufi”, és már csak az a kérdés, mennyire kínos ez a lebukás a magyar ellenzék brüsszeli szövetségeseinek.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook/Varga Judit2020. 10. 19. 16:09
DONÁTH Anna Júlia; JAKAB István
Budapest, 2020. július 14. Donáth Anna Júlia, a Momentum EP-képviselõje felszólal a koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatos európai uniós gazdasági intézkedésekrõl szóló kormánypárti javaslat vitáján az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. július 14-én. Mögötte Jakab István, a parlament fideszes alelnöke. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb megdöbbentő részlet szivárgott ki abból az online megbeszélésből, amelyen Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője is részt vett. A liberális politikus ebben úgy fogalmaz: „amíg az Európai Unió nem hoz – legalábbis vízióban – olyan dolgokat, hogy ő mit ért a jogállamiság alatt, és ez neki miért fontos és ezért miért köti például a kifizetéseket jogállamisági kritériumokhoz, addig

a Fidesz narratívája, Varga Judit narratívája – aki a jog nyelvén érvel –, addig sajnos ez labdába rúg, sőt addig végül is nekik van igazuk”.

Donáth Anna a jogállamisággal kapcsolatos beismerő mondataira Varga Judit igazságügyi miniszter a közösségi oldalán reagált. A tárcavezető elmondása szerint azt hitte, hogy a Momentum és Donáth árulását már nem lehet fokozni, de tévedett, továbbá világossá vált számára az is, hogy a magyar ellenzék és a velük szoros kapcsolatot ápoló álcivil szervezetek azért próbálják folyamatosan összemosni és politikai síkra terelni a jogállamisággal összefüggő kérdéseket, mert ha jogi úton vizsgálják meg azokat, akkor azonnal kiderül, hogy álhírekről van szó és összedől az ellenzéki narratíva.

Varga Judit leszögezte:

innentől pedig az eddigieknél is hitetlenebbé vált a hazánk elleni brüsszeli boszorkányüldözés, a 7-es cikkelyes eljárástól az uniós költségvetési források kifizetésének jogállamisági kritériumokhoz kötéséig.

Az igazságügyi miniszter kijelentette: ország, világ előtt kidurrant a Momentum és a teljes magyar ellenzék által évek óta fújt jogállamisági lufi, így most már csak az a kérdés, hogy a Momentum brüsszeli szövetségeseinek mennyire kínos ez a lebukás és tudják-e komoly arccal tovább folytatni a hazugságokra épülő légvárépítést.

A jogállamiság egzakt fogalmát már a V4NA Hírügynökség is szerette volna pontosan megtudni, így levélben fordultak az Európai Parlament elnökéhez, az EP frakcióvezetőihez és az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) elnökéhez is. Közülük érdemi válasz egyedül David Sassoli EP-elnök hivatalától érkezett, mely szerint a jogállamiság „az egyik olyan közös értékünk, amelyre az Európai Unió épül, és melynek szerves része a tagállamok alkotmányos hagyománya. [...] Azt jelenti, hogy egy társadalom minden tagjára – beleértve a kormányokat és a parlamenteket – egyformán vonatkoznak a törvények […], függetlenül a politikai többségtől”. Viszont azt a paragrafust ők sem tudták megmutatni, amit így kell értelmezni.

A Momentum politikusának őszödi beszédét a Hír TV leplezte le október elején. Donáth Anna egy nyilvános pódiumbeszélgetésen váltig állította, hogy sem ő, sem pártja nem egyeztetett a Magyarországot támadó Věra Jourovával, egy nem sokkal később kiszivárgott zárt körű felvételen mégis beismerte: rengeteg informális beszélgetést folytatott, három naponta telefonon beszélt az Európai Bizottság hazánkat és a magyar népet sértegető alelnökével, sőt nemcsak vele, hanem az általa új Sargentiniként emlegetett Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti képviselővel. Az Informátor című műsorból kiderült: Donáth nyakig benne van abban, hogy Magyarországot rendszeresen koholt vádakkal támadják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.