Egy politikus bukott le a Welsz-iratokkal

Befejezték a Welsz-iratok vizsgálatát a nyomozó ügyészek. Mindössze egyetlen politikus akadt fel a hálón, Simon Gábor, az MSZP volt elnökhelyettese. Egyetlen más közszereplő ellen sem indult büntetőeljárás a hamis diplomata-útlevelek, hamis adóigazolások miatt.

2020. 06. 26. 5:55
null
Fellélegezhetnek a szélhámos egykori ügyfelei Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fellélegezhetnek a néhai Welsz Tamástól jó pénzért hamis afrikai diplomata-útleveleket, diplomatarendszámokat, illetve adóigazolásokat vásároló személyek. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) ugyanis befejezte a politikai kalandor dokumentumhagyatékának vizsgálatát, nem nyomoznak tovább. A Welsz-iratok kapcsán mindössze egy esetben, Simon Gábor, az MSZP volt elnökhelyettese ügyében merült fel, hogy közszereplő az érintett. Legalábbis a nyomozásnak ez a végeredménye. A Simon elleni per ősszel folytatódik, első fokon.

Kovács Katalin, a KNYF helyettes szóvivője lapunkkal közölte: a közokirat-hamisítás bűntette miatt indult ügyekben az ügyészség három személyt érintően megszüntette a nyomozást, míg két fő ellen vádat emelt. Utóbbi ügyekben az elsőfokú bíróság ítéletet hozott és pénzbüntetésre ítélte a vádlottakat. A döntések egyike első fokon, míg a másik másodfokon, a vádlott és védője fellebbezését követően emelkedett jogerőre.

Az ügy öt gyanúsítottja ellen 2019-ben kezdtek nyomozni, előtte azonban a Welsz-iratok éveken át tartó ellenőrzése során tíz – nem közszereplő – terhelt ellen már vádat emelt a KNYF. Egyikük ellen még nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt is, az elkövetés helye szerint illetékes bíróságokon. Az ügyek túlnyomó részében már jogerős ítélet született, jellemzően pénzbüntetést szabtak ki.

Az alapügyben ugyanakkor, amelyben 132-rendbeli közokirat-hamisítás miatt indult vizsgálat, nem történt gyanúsítás, az eljárást az ügyészség megszüntette, mivel a rendelkezésre álló adatok, illetve bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, illetve elévülés miatt megszűnt a büntethetőség. Ezzel egyidejűleg az ügyet – hét természetes személyt érintően – a költségvetési csalásokban hatáskörrel rendelkező NAV Bűnügyi Főigazgatóságára tették át.

Fellélegezhetnek a szélhámos egykori ügyfelei
Fotó: Bach Máté

A nyomozás végeredménye mindenesetre meglepő lehet azok számára, akik jól ismerik Welsz Tamás és köreinek tevékenységét. Egyes körökben nyílt titok volt, hogy a politikai kalandornak tartott Welsz Tamás – aki 2014-ben a hivatalos információk szerint öngyilkosságot követett el egy rendőrautó hátsó ülésén – jó pénzért a politikai „felvilág” és az alvilág számos jól fizető szereplőjének állt a rendelkezésére. A Vár budai oldalában, a Logodi utcában lévő irodájában hatástalanított AK–47-es gépkarabély lógott a falon, így fogadta az üzletfeleit. Ötvenezer euróba került nála egy bissau-guineai diplomata-útlevél, egy-kétezer euróba egy diplomatarendszám, utóbbival járva ugyanis nem kellett súlyadót és parkolási bírságot fizetni. Az illegális pénzeket legalizáló, ugyancsak bissau-guineai adóhatóságtól származó adóigazolások ára a pénzmosás összegétől függött, az első határa a csillagos ég volt.

Welsz végórái 2014-ben, az MSZP akkori elnökhelyettese, Simon Gábor lebukásával kezdődtek. A politikust különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással vádolták meg, mert adózatlan pénzeket találtak hozzá köthető külföldi bankszámlákon. Welszet is gyanúsítottként hallgatták ki, miután a nyomozók birtokába jutott egy hamisított bissau-guineai útlevél Derdák Gábor névre kitöltve a politikus adatai­val (a Derdák Simon édesanyjának vezetékneve). A kalandor a halála napján teherautónyi iratot adott át a nyomozóknak, majd az őt szállító rendőrautóban állítólag halálos mérget vett be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.