FKF: Az emberek vigyék haza a szemetüket!

Január végére a köztéri zöld szemetesek egyharmadát szerelik le a fővárosban.

Magyar Nemzet
Forrás: Inforádió2021. 01. 06. 21:04
null
A vasúti töltés Thököly és Egressy út közötti szakasza évek óta szemetes Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

3000 zöld kukát szerelnek le, ennyivel kevesebb köztéri szemetes lesz a fővárosban január végére – számoltunk be róla kedden. Az InfoRádiónak a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. köztisztasági főigazgatója nyilatkozott a témában. Szabóné Müller Tímea azt mondta:

a közterületi szeméttároló edények számának csökkentésére azért van szükség, mert kevesebb jut idén a köztisztasági feladatokra.

9,4-ről 7,5 milliárd forintra csökken a pénz, amit feladatellátásra fordíthat a köztisztasági vállalat.

– Alkalmazkodnunk kell. 2020-ban az elfogadott költségvetésünk 9,4 milliárd forint volt, most 7,5 milliárdból működik a köztisztasági divízió, ebből lehet látni, hogy 1,9 milliárd forinttal kapunk kevesebb forrást a fővárostól. A főváros nyilván kevesebb munkát tudott megrendelni az FKF-től, így van az, hogy a zöld közterületi hulladékgyűjtőkből is kevesebbet fogunk tudni üzemeltetni idén – magyarázta Szabóné Müller Tímea.

Egyharmados kukacsökkentéssel kalkulálnak, az intézkedéstől éves szinten több mint 120 millió forint megtakarítást remélnek. Jelen pillanatban 11 500 körüli a zöld kukák száma, de a kihasználtságban és a terheltség időszakosságát tekintve is nagyon változékony a helyzet, amit az FKF eddig nem követett le, ugyanúgy takarított-ürített minden kukát eddig, mintha „mi sem történt volna”.

A kukaleszerelési hullám minden kerületet érint, és mivel a cég nincs abban a helyzetben, hogy „más helyett dolgozzon”, számos gyorsétterem és élelmiszerbolt elől eltűnnek majd a zöld kukák; az ott keletkező hulladék kezelése ugyanis az adott vállalkozás felelőssége az FKF szerint. A mintegy 3000 kuka leszerelése január végére lezárulhat.

Az FKF egyébként kéri a lakosságot, hogy a közterületen keletkezett szemetet lehetőség szerint otthon dobja ki, az adott esetben szelektív szemetesbe – írja a portál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.